Subota, 20 travnja, 2024

Ko najviše zarađuje na nelegalnom iznamljivanju? Samo 3.279 stanova i kuća u FBiH legalno je izdato

Preporučeno

Informacija koja je objavljena u “Avazu” o tome da Bosna i Hercegovina godišnje gubi milione maraka zbog nelegalnog iznajmljivanja stanova, jer stanodavci ne prave ugovore i ne prijavljuju Poreznoj upravi takve prihode, potvrđena je nakon što smo iz Porezne uprave Federacije dobili podatke o prijavljenim ugovorima.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Prema pisanju Dnevnog Avaza, najviše novca na nelegalnom izdavanju stanova zarađuju političari i tajkuni koji su proteklih godina novac koji su isisavali iz države i javnih preduzeća ulagali u kupovinu nekretnina, odnosno veleljepnih kuća i stanova.

Naime, prema službenim evidencijama Porezne uprave, nadležnim poreznim ispostavama prijavljeno je samo 3.279 ugovora o izdavanju stanova pod zakup u cijeloj Federaciji, piše Avaz.

Iz Porezne uprave dalje nam je pojašnjeno da nemaju dovoljan broj zaposlenika, a posebno inspektora koji bi se u potpunosti mogli posvetiti kontroli poreznih obveznika koji imovinu izdaju pod zakup. Sve “transakcije” stanodavci i podstanari obavljaju u kešu.

Upravo se čita:  Na GP Brod spašena petogodišnja djevojčica, bila je žrtva međunarodne trgovine ljudima

– Manji je broj slučajeva da porezni obveznici, građani ne prijave izdavanje stanova i kuća stranim državljanima pod zakup, više se to dešava kod izdavanja stanova ili soba koje se često izdaju studentima, a što je teško otkriti, jer ne postoji interes ni zakupodavca ni zakupoprimca da se ugovori o zakupu prijave – kažu iz Porezne uprave FBiH.

Aktivnosti Porezne uprave koje je poduzimala u cilju ostvarivanja saradnje s općinama, iz razloga što predstavnici mjesnih zajednica imaju i mogu imati podatke o kućama ili stanovima koji se na njihovom području izdaju pod zakup nisu urodile plodom.

Upravo se čita:  Edhem Bičakčić: Elektroprivreda BiH se neodgovorno ponašala, ne možete prodavati jeftinije struju nego što vas košta

– Do danas nije bilo značajnijih rezultata u ostvarivanju ove saradnje s općinama, odnosno mjesnim zajednicama, koja bi dovela do povećanja aktivnosti Porezne uprave FBiH u cilju naplate ove vrste prihoda koji pripadaju budžetu općina – pojasnili su iz Porezne uprave.
Dok se svi oglušuju na ovaj problem, država gubi milione, a ekonomski analitičari upozoravaju da se sivoj ekonomiji i crnom tržištu mora stati ukraj, jer će se nesprečavanjem ove pojave ekonomski sistem BiH jednostavno urušiti.

Duljko Hasić, ekonomski stručnjak koji se bavio istraživanjem crnog tržišta i sivom ekonomijom, istakao je da ovakav način djelovanja ugrožava ekonomiju.

Upravo se čita:  Mogućnost davanja plaće "na ruke" zbog nekoliko pojedinaca u RS-u doprinijet će bujanju sive ekonomije

– Regularna ekonomija ima i legitimnost i legalnost koja trpi nesagledive posljedice zbog sive ekonomije. Izbjegavanje plaćanja poreza i doprinosa i u ovom segmentu je vrlo loše za državu – kazao je Hasić.

Ko najviše uzima novac od nekretnina

Prema nezvaničnim informacijama dobro upućenih izvora, najviše novca na nelegalnom izdavanju stanova zarađuju političari i tajkuni koji su proteklih godina novac koji su isisavali iz države i javnih preduzeća ulagali u kupovinu nekretnina, odnosno veleljepnih kuća i stanova. Sada te stanove izdaju kamuflirajući tako svoje vlasništvo, ali istovremeno uzimaju i visoke zakupnine, ponovo ostavljajući državu kratkih rukava.

(Avaz/Bh-index)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas