Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

“Ko ne može obezbijediti radniku platu od 1.000 KM, neka zatvori firmu”: Iskusni sindikalac opleo po poslodavcima iz BiH

Preporučeno

– Čim se spomene povećanje minimalca svi se zadaju u brigu kako će to poslodavci preživjeti. A niko se ne pita kako radnik preživljava sa 300 evra mjesečno – kaže Šatorović.

Niko se ne bogati tako brzo i ne kuka tako glasno kao poslodavci u BiH i u cijelom eks-Yu regionu, kaže Selvedin Šatorović, iskusni sindikalac.

Šatorović, koji je dugogodišnji lider Saveza samostalnih sindikata BiH, kaže da je horska kuknjava, kad god se pomene povećanje minimalca, sastavni dio tog narativa.

– Sjetite se samo kako su kukali u Crnoj Gori, kad je najavljeno povećanje minimalne plate na 450 eura; govorili su da je to kraj privrede, da će sve propasti. I šta se desilo? Ništa. Minimalac je povećan, a nijedno radno mjesto nije izgubljeno – podsjeća Šatorović.

Upravo se čita:  Humani čin pripadnika Oružanih snaga BiH: Vojnici Asmir i Eldin pružili prvu pomoć vozaču povrijeđenom u nesreći u Salakovcu

Čak i u regionalnim okvirima, BiH je, dodaje ovaj sindikalac, posebno naklonjena poslodavcima i uvijek spremna da im izađe u susret, subvencijama i olakšicama.

– Čim se spomene povećanje minimalca svi se zadaju u brigu kako će to poslodavci preživjeti. A niko se ne pita kako radnik preživljava sa 300 evra mjesečno – kaže Šatorović.

Dodaje da je krajnje vrijeme da se vlasti u oba entiteta “uzmu u pamet” i konačno stanu na stranu svojih građana, a ne na stranu kapitala, kao do sada.

Upravo se čita:  Dijaspora iz BiH masovno kupuje nekretnine na obali Hrvatske

– Ako ne bude tako, egzodus će se nastaviti. Mi smo mala zemlja, nismo mi Indija, Kina ili Turska pa da sebi možemo dozvoliti ovoliko iseljavanje – kaže Šatorović.

Navodi da će od Nove godine u Federaciji BiH na snagu stupiti Zakon o minimalnoj plati od 1.000 KM, u paketu sa Zakonom o doprinosima i Zakonom o porezu na dobit.

– Kad se to desi, i ako se u Republici Srpskoj stvarno prihvati prijedlog da minimalna plata bude 1.050 KM, imaćemo najveći minimalac u regionu, ako ne računamo Sloveniju. To bi već mogao biti dobar razlog da radnici razmisle da li da odu, ili da ostanu u svojoj zemlji – kaže Šatorović.

Upravo se čita:  Kompanija iz BiH radnicima danas uplaćuje 2.520 KM jednokratne pomoći

Što se poslodavaca tiče, Šatorović ima samo jedan savjet za njih: ko ne zna posao, nek se povuče.

– Ko ne može svom radniku obezbijediti platu od 1.000 maraka neka zatvori firmu i zaposli se kod nekog sposobnijeg, ko to može – poručuje Selvedin Šatorović.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas