Nedjelja, 1 listopada, 2023

Ko troši više, više i plaća: Skuplji kilovati za one koji se budu grijali na struju

Preporučeno

Premijer Republike Srpske Radovan Višković pozvao je građane da štede električnu energiju, jer na takav način “mogu da budu oslobođeni računa za struju”.

Direktor Elektroprivrede RS-a Luka Petrović izjavio je da je u prijedlogu o energetskoj stabilnosti, koji je ERS dostavio nadležnom ministarstvu, između ostalog, predloženo da se onima koji budu trošili više električne energije račun fakturiše “na drugačiji način”.

Petrović je time potvrdio pisanje medija da bi mogle da budu uvedene takozvane blok tarife i da će skuplje kilovate plaćati potrošači koji se budu grijali na struju, odnosno koji budu imali prekomjernu potrošnju.

– Nije riječ o klasičnim poskupljenjima, to je samo domaćinski odnos ERS prema domaćinstvima i privrednicima. Moramo da zaštitimo onoga koji štedi, ali i da naplatimo onome koji troši više. Nije ovo sistem poskupljenja, već sistem energetske stabilnosti, izjavio je Petrović.

Upravo se čita:  "Ne vidim ništa sporno": Doktor iz Brčkog priznao da je ispod fontane zakopao kosti žrtve

Istakao je da će ERS ostati najpovoljniji snabdjevač električnom energijom u Evropi, jer posjeduje izvozni potencijal kojim će moći da nadomjesti prodaju struje na domaćem tržištu za domaćinstva i privredu po mnogo nižim cijenama od okruženja.

– Nadležno ministarstvo i Vlada Republike Srpske će analizirati prijedloge koje je dostavio ERS s ciljem da građani koji štede mogu imati popuste, a za one koji troše više nego u prethodnim godinama će to morati da bude fakturisano na drugi način, naveo je Petrović, ne precizirajući koji su to predloženi pragovi potrošnje struje, odnosno u kojim slučajevima se može očekivati popust, a kada račun po većim cijenama.

Upravo se čita:  Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa ministrom odbrane Kraljevine Norveške Bjornom Arildom Gramom

Premijer Republike Srpske Radovan Višković pozvao je građane da štede električnu energiju, jer na takav način “mogu da budu oslobođeni računa za struju”.

– Onaj ko je prošlog oktobra trošio 100 kilovat-časova struje, a sada, u oktobru ove godine, potroši 80, biće oslobođen računa za plaćanje za taj mjesec i tako će biti u narednim mjesecima. Republika Srpska je jedina na Balkanu koja ima viškove električne energije i jedina koja plasira više od 30 odsto proizvodnje u izvoz. Građani treba da strahuju kao što strahuje cijela Evropa, rekao je premijer Srpske.

Upravo se čita:  Bećirović: Dodik neka zaboravi i mirno i nemirno razbijanje države BiH

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić kaže da su poslodavci već razgovarali o cijenama struje sa ministrom energetike i rudarstva Petrom Đokićem i generalnim direktorom Elektroprivrede RS-a Lukom Petrovićem.

– Svjedoci smo enormnog povećanja cijena struje na svjetskom tržištu i svjesni smo da je to neminovnost. Mi čekamo poziv iz Vlade RS-a i nadam se da ćemo na tragu razgovora koje smo već obavili postići dogovor, kazao je Trivić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo