Srijeda, 19 lipnja, 2024

Ko troši više, više i plaća: Skuplji kilovati za one koji se budu grijali na struju

Preporučeno

Premijer Republike Srpske Radovan Višković pozvao je građane da štede električnu energiju, jer na takav način “mogu da budu oslobođeni računa za struju”.

Direktor Elektroprivrede RS-a Luka Petrović izjavio je da je u prijedlogu o energetskoj stabilnosti, koji je ERS dostavio nadležnom ministarstvu, između ostalog, predloženo da se onima koji budu trošili više električne energije račun fakturiše “na drugačiji način”.

Petrović je time potvrdio pisanje medija da bi mogle da budu uvedene takozvane blok tarife i da će skuplje kilovate plaćati potrošači koji se budu grijali na struju, odnosno koji budu imali prekomjernu potrošnju.

– Nije riječ o klasičnim poskupljenjima, to je samo domaćinski odnos ERS prema domaćinstvima i privrednicima. Moramo da zaštitimo onoga koji štedi, ali i da naplatimo onome koji troši više. Nije ovo sistem poskupljenja, već sistem energetske stabilnosti, izjavio je Petrović.

Upravo se čita:  Slučaj odavanja počasti u Kalinoviku, rodnom mjestu zločinca Mladića: Je li iko u OSBiH sankcionisan

Istakao je da će ERS ostati najpovoljniji snabdjevač električnom energijom u Evropi, jer posjeduje izvozni potencijal kojim će moći da nadomjesti prodaju struje na domaćem tržištu za domaćinstva i privredu po mnogo nižim cijenama od okruženja.

– Nadležno ministarstvo i Vlada Republike Srpske će analizirati prijedloge koje je dostavio ERS s ciljem da građani koji štede mogu imati popuste, a za one koji troše više nego u prethodnim godinama će to morati da bude fakturisano na drugi način, naveo je Petrović, ne precizirajući koji su to predloženi pragovi potrošnje struje, odnosno u kojim slučajevima se može očekivati popust, a kada račun po većim cijenama.

Upravo se čita:  Lista najvećih dužnika za PDV u BiH: Rekorderi su firme iz Sarajeva

Premijer Republike Srpske Radovan Višković pozvao je građane da štede električnu energiju, jer na takav način “mogu da budu oslobođeni računa za struju”.

– Onaj ko je prošlog oktobra trošio 100 kilovat-časova struje, a sada, u oktobru ove godine, potroši 80, biće oslobođen računa za plaćanje za taj mjesec i tako će biti u narednim mjesecima. Republika Srpska je jedina na Balkanu koja ima viškove električne energije i jedina koja plasira više od 30 odsto proizvodnje u izvoz. Građani treba da strahuju kao što strahuje cijela Evropa, rekao je premijer Srpske.

Upravo se čita:  Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić kaže da su poslodavci već razgovarali o cijenama struje sa ministrom energetike i rudarstva Petrom Đokićem i generalnim direktorom Elektroprivrede RS-a Lukom Petrovićem.

– Svjedoci smo enormnog povećanja cijena struje na svjetskom tržištu i svjesni smo da je to neminovnost. Mi čekamo poziv iz Vlade RS-a i nadam se da ćemo na tragu razgovora koje smo već obavili postići dogovor, kazao je Trivić.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine. Kako je saopćeno iz Ministarstva...

Još vijesti za vas