Srijeda, 17 srpnja, 2024

Koga je sve pomilovao Živko Budimir

Preporučeno

Od maja 2011. do decembra 2012. godine Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH je od 435 zahtjeva za pomilovanje osuđenika u FBiH, uvažio njih 162. Budimir je tako u roku od 20 mjeseci odlukama o pomilovanjima od prestalog dijela kazne oslobodio 32 zatvorenika, uvjetno pustio njih devet, te za čak 59 skratio zatvorske kazne. Raspon kazni zatvora na koje su osuđeni pomilovani osuđenici je od šest mjeseci do 15 godina zatvora.

budimir1Ono što je predmet tužilačke istrage je pomilovanje jednog od najopasnijih kriminalaca u BiH Merseda Hadžića, zvanog Mirso Švicarac, koji se inače dovodi u vezu s kriminalnom grupom Zijada Turkovića, a koji je po Interpolovoj potjernici uhapšen u Hrvatskoj, a zatim izručen našoj zemlji. Prije pomilovanja Švicarac se nalazio u Kazneno-popravnom zavodu Zenica na izdržavanju dvoipogodišnje kazne zbog pokušaja ubistva Fatmira Mujaja u sarajevskom klubu “Inkognito” krajem 2008. godine.

Upravo se čita:  Upozorenje Meteoalarma za subotu: Poduzmite potrebne mjere za svoju sigurnost, mogući kvarovi na infrastrukturi

Odluka o pomilovanju Merseda Hadžića donesena je 29. augusta prošle godine. Zanimljivo, prijedlog za pomilovanje Merseda Hadžića Živku Budimiru uputio je aktualni ministar pravde FBiH Zoran Mikulić, koji, prema informacijama FTV-a, nije obrađivan tokom ove istrage Tužilaštva BiH.

Inače, Tužilaštvo, između ostalog, istražuje i Budimirovo pomilovanje Elvisa Hodžića, koji je također zbog pokušaja ubistva osuđen na 22 mjeseca zatvora. Među pomilovanim je i Sanja Vuleta, osuđena na desetogodišnju kaznu zatvora zbog pomaganja u ubistvu Blaška Knezovića u Mostaru 2003. godine.

Upravo se čita:  Turistički radnici u Neumu zadovoljno trljaju ruke: Očekuje se stopostotna popunjenost kapaciteta

Budimir je pomilovao i Idriza Zijadića sa Ilidže, koji je služio zatvorsku kaznu od pet godina i četiri mjeseca zbog ubistva, Belmu Brulić, osuđenu na sedam i po godina zatvora zbog ubistva svog muža Halila Rogovića iz Živinica, koji je služio 10-godišnju zatvorsku kaznu također zbog ubistva. Predsjednik FBiH je pomilovao i Omera Nargalića osuđenog na 10 godina i četiri mjeseca također zbog ubistva.

Upravo se čita:  Završeno probijanje najdužeg tunela: “Od Sarajeva do Save 2026. godine potpuno spojen koridor Vc”

Među ”zvučnim” imenima koje je Budimir pomilovao je i Naser Orić, ratni komandant srebreničke odbrane, kojem je dvogodišnja kazna za nezakonito držanje oružja preinačena u uvjetnu u trajanju od četiri godine.

Primjera radi, u prošloj je godini Predsjedništvo BiH od 22 zahtjeva donijelo svega jednu odluku o pomilovanju osuđenika. Predsjednik RS-a je od 90 zahtjeva također donio jednu odluku. S druge strane, predsjednik Federacije Živko Budimir prošle je godine pomilovao 64 osobe.

(Federalna.ba)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Stan u Goraždu izgorio zbog upaljenje klime: “Šteta je ogromna”

Požar koji je u popodnevnim satima izbio u stanu u ulici Prve slavne višegradske brigade u Goraždu, uspješno je...

Još vijesti za vas