Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Koja hrana nam daje energiju, a koja je krade

Preporučeno

Mnogo je namirnica koje nemaju dovoljno hranljivih materija i ne daju dovoljno energije. Ako jedete pogrešne stvari s vremenom ćete narušiti zdravlje. Na šta posebno treba paziti?

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Hrana i piće koji oduzimaju snagu:

1. Vještački zaslađivači
Poslije varenja stvaraju se niskokalorični šećerni alkoholi kao što su manitol, sorbitol i ksilitol. Oni uznemiravaju želudac i može doći do nadutosti i stvaranja gasova što oduzima energiju.

Ne koristite ili ograničite žvakaće gume s vještačkim šećerima. Osim šećernog alkohola, i samo žvakanje podstiče gutanje vazduha što dodatno dovodi do stvaranja gasova u sistemu za varenje.

2. Industrijski prerađena hrana
Čokoladice ili kesica čipsa daju ekspresnu dozu energije, ali procesuirana hrana brzo prolazi u krv što znači da dolazi do naglog talasa energije i podjednako naglog pada.

3. Nikad ne jedite samo slatko
Čokoladicu ili neki dezert pokušajte uvijek da jedete poslije obroka u kome su bili zastupljeni proteini i masnoće. To će usporiti apsorpciju šećera i spriječiti nagle promjene šećera u krvi.

4. Nedovoljan unos vode
Ako ste dehidrirani, zapremina krvi pada, pa se u ćelije mišića i vitalnih organa prenosi manje kiseonika zbog čega se možete osjećati izmoreno.

5. Uveče pijete alkohol
Ne samo da alkohol dovodi do dehidracije, on ometa i san ako ga pijete tri do četiri sata prije spavanja.

6. Energetski napici
Većina energetskih napitaka sadrži kofein, šećer i mnoga hemijska jedinjenja koja će vam naglo dati snagu. Ali to će kratko trajati, a zatim kreće nagli pad energije.

Hrana i piće koji daju snagu:

1. Zdrave masnoće
Avokado, orašasti plodovi, maslinovo ulje i druge zdrave masti olakšavaju varenje, a nadimanje je manje vjerovatno. Jedite ih u umjerenim količinama.

2. Kompletna hrana
Manje je više. Jedite namirnice, koje mogu da se jedu i sirove, što je češće moguće (voće, povrće, orašasti plodovi, mahunarke, integralne žitarice) i uvijek se odlučite za najmanje procesiranu verziju zapakovane hrane, koja ima najkraći spisak sastojaka. Kad je u pitanju tjestenine i hljeb, pogledajte da li je prvi navedeni sastojak integralno pšenično brašno. Namirnice koje su najbliže svom prirodnom stanju daće vam mnogo mirniju, dugotrajniju zalihu energije.

3. Dovoljno vode na dan
Uz svaki obrok popijte, pijuckajući pomalo, 2,5 dl vode. Uživajte i u jagodama, dinji, ananasu ili lubenici za doručak. Voće bogato vodom pomoći će vam da jutro ne krene u deficitu H2O.

4. Energetske pločice
Napravite energetsku pločicu kod kuće, od zobi, meda, orašastih plodova i suvog grožđa. Ili kupite neku s vrlo kratkim spiskom sastojaka.
(Smedia)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas