Četvrtak, 18 travnja, 2024

Koliko iznose vitre za ovogodišnji ramazan? Evo šta su odgovorili iz Islamske zajednice BiH

Preporučeno

Obaveza sadekatu-l-fitra izvršava se isključivo tokom ramazana, može se dati od njegova početka pa sve do prije klanjanja bajram-namaza.

Sadekatul-fitr je vjerska obaveza kojom se za vrijeme ramazanskog posta obavezuju svaki slobodan punoljetni musliman i muslimanka koji posjeduju višak hrane koji ostane nakon jednodnevne ishrane.

Smatra se jako važnom tradicijom u islamu, te svake godine Islamska zajednica Bosne i Hercegovine određuje cijene u tri kategorije, imajući u vidu da vjernici u našoj zemlji imaju različite finansijske mogućnosti.

Prema odgovoru kojeg je portal Radiosarajevo.ba dobio iz IZ BiH, cijene za vitre, odnosno Sadekatul-fitr, ove godine za ramazan iznose 10, 15 i 20 KM za Bosnu i Hercegovinu.

Upravo se čita:  Na GP Brod spašena petogodišnja djevojčica, bila je žrtva međunarodne trgovine ljudima

Ko je obavezan dati sadekatu-l-fitr?

Sadekatu-l-fitr je vadžib, vjerska obaveza kojom se obavezuje svaki slobodan musliman koji posjeduje nisab preko osnovnih prehrambenih namirnica, tj. višak hrane koji ostane nakon jednodnevne ishrane.

Dakle, svaki musliman kojem ostane hrane – i za druge dane – nakon jednodnevne ishrane (sebe i članova svoje porodice) dužan je dati sadekatu-lfitr.

Dnevni jelovnik kod nekoga je oskudniji, a kod nekoga bogatiji. Davanje sadekatu-l-fitra veže se za izdržavatelja porodice i izvršava se shodno njegovim imovinskim mogućnostima.

Upravo se čita:  Nakon vijesti o policajki koja je prijetila bivšem momku, javila se policajka Dženana Selimović: Evo šta je napisala

Kada i gdje se izvršava obaveza sadekatu-l-fitra?

Obaveza sadekatu-l-fitra izvršava se isključivo tokom ramazana, može se dati od njegova početka pa sve do prije klanjanja bajram-namaza.

Zbog bereketa posljednje trećine ramazana praksa je da se tada izdvaja sadekatu-l-fitr. Izdvajanje vitara nakon klanjanja bajram-namaza se tretira kao obična sadaka.

Obaveza sadekatu-l-fitra se izvršava u džematu u kojem osoba živi i pripada.

U slučaju potrebe, odnosno nemogućnosti uplate u mjestu u kojem se živi, dozvoljeno je opunomoćiti drugoga da izvrši obavezu i uplati sadekatu-l-fitr u mjestu gdje opunomoćenik živi, ali da se pri tom ispoštuje visina vitara za opunomoćitelja prema njegovoj tarifi.

Upravo se čita:  Najavljena isplata aprilskih penzija za 30. april, najniža će biti 300 maraka

Podsjetimo, sveti mjesec za muslimane širom svijeta, ramazan, počeo je 11. marta. Trajat će sve do prvog dana ramazanskog bajrama, odnosno 10. aprila.

Treba još dodati kako će se Lejletu-l-bedr – sjećanje na Bitku na Bedru – obilježiti 26. marta 2024, a Lejletu-l-kadr 5. aprila 2024. godine.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Zmija ušla radnicima u ormarić u firmi: Uvukla se u garderobu, šokirali se kad su je vidjeli!

Brzo su pozvali Vladicu, koji je vješto uhvatio mladog stepskog smuka na ovom neobičnom mjestu. Srećom, ova vrsta zmije...

Još vijesti za vas