Srijeda, 24 travnja, 2024

Koliko treba da stavite novca u kovertu: Mladenci za jednu svadbu moraju da iskeširaju brdo para

Autor:Blic.rs

Preporučeno

– Prije su se mladenci kućili, pa onda od nekog gosta dobiju šporet, od nekog frižider, lampu… I danas toga ima, ali uglavnom u manjim sredinama. Mladenci u gradovima dobijaju koverte sa novcem. I to je ispravno, jer onda oni sami mogu da odluče u šta će taj novac da ulože – kaže on.

Ukoliko ovih dana razmišljate o organizaciji svadbe, biće vam potrebna ogromna sreća da pronađete slobodan termin, pogotovo ukoliko želite da svoj najvažniji dan sa prijateljima i porodicom proslavite za vikend.

Mjeseci koji su inače najtraženiji među mladencima maj, jun, ali i septembar, gotovo su svuda “bukirani”, a ponešto je, kako priča Nikola Janković iz Udruženja “Ivent industrija Srbija”, ostalo za oktobar i april. Ljetnji mjeseci, poput jula i avgusta, kako dodaje naš sagovornik, uglavnom su “rezervisani” za one koji žive u inostranstvu.

Zbog toga sve veći broj mladenaca svoje veselje zakazuje i radnim danima, a kako Janković savjetuje, u potragu za salom trebalo bi da krenu godinu do godinu i po dana ranije.

Trenutno još može da se nađe neki slobodan termin za vikend, mladenci treba da budu uporni i da ne odustaju. Zakazuje se i petak jer tada dobijaju popuste jer za vikend ne mogu da pronađu bend. Naravno, prvo “odu” oni lokali u kojima su cijene niže. Zato treba na vrijeme da počnu da traže. Evo, već se prodaju termini za 2025. godinu, i to najviše uzimaju oni koji su inostranstvu, posebno za avgust – navodi Janković.

Upravo se čita:  Uloge se mijenjaju: Dio Bosne i Hercegovine koji je jučer prošao dobro, sutra će biti na najvećem udaru vremenske promjene

Zbog velikih poskupljenja, cijena paketa po osobi na svadbama skočila je sa 80 KM na 100 KM, a sagovornik ističe da se to u ovoj sezoni nije promenilo.

– Poskupjela je struja, meso, akcize na alkohol… U skladu sa tim, podignuta je i cijena “stolice”. Mislim da će do kraja godine to ići za još, dva više. Što se tiče sledeće sezone, procjena je da će cijena po osobi skočiti za oko 10 odsto – ocjenjuje on.

Mladenci ove godine za svadbu za oko 200 gostiju, treba da iskeširaju najmanje 30.000 KM, piše Blic.

Upravo se čita:  Influenserica koja je divljala autom kroz Sarajevo jedna od uhapšenih u jučerašnjoj akciji

– Tu ubrajam sve, i hranu, piće, dekoraciju, frizure, šminku, bidermajere… – ističe Janković.

Sagovornik otkriva i dilemu svih gostiju na svadbama i glavno pitanje – koliko da stavim u kovertu?

– Razgovarao sam sa mladencima posle proslave u vezi sa tim koliko su dobili para. Od 133 mladenaca, samo tri nisu povratila svotu novca koju su dali na svadbu. Apelovali smo na ljude, i to je izgleda urodilo plodom. Gosti treba da daju bar 150 KM po osobi. Dakle, ukoliko ide par, momak i devojka, ili muž i žena bez djece, onda je to 300 KM – kaže Janković.

Dodaje da je to ranije bilo 100 KM po osobi, ali da ta svota novca više ne može da pokrije sve troškove koje mladenci imaju.

Upravo se čita:  PIO/MIO zvanično objavio: Ovo je iznos minimalne penzije koja će biti isplaćivana od maja

Janković se osvrće i na to kako se pokloni razlikuju od sredine do sredine, ali i kako je nekada bilo drugačije.

– Prije su se mladenci kućili, pa onda od nekog gosta dobiju šporet, od nekog frižider, lampu… I danas toga ima, ali uglavnom u manjim sredinama. Mladenci u gradovima dobijaju koverte sa novcem. I to je ispravno, jer onda oni sami mogu da odluče u šta će taj novac da ulože – kaže on.

Podsjetimo, cijene su naglo skočile i nakon što je prošla pandemija korona virusa, a kako su ranije ispričali iz “Ivent industrija Srbije”, u 2023. godini bilo je za oko 4.000 svadbi manje nego u 2019. kao i da je buking opao za oko 30 odsto.

– Sada se situacija stabilizovala i očekujemo više vjenčanja u ovoj sezoni – poručuje Nikola Janković.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Na granici nije prijavio 45.000 eura: Kažnjen je s 12.000 eura!

Na graničnom prijelazu Stara Gradiška ovlašteni carinski službenici spriječili su pokušaj unosa 45.000,00 eura, objavila je Carinska uprava Republike...

Još vijesti za vas