Nedjelja, 14 travnja, 2024

Komadant EUFOR-a: Dovoljno smo snažni da odgovorimo na svaki izazov u BiH

Autor:Hayat.ba

Preporučeno

Komandant EUFOR-a Anton Wessely kazao je da će operacija Althea podržati napore bh. vlasti u sigurnosti države.

Godišnja vježba “EUFOR brzi odgovor 2023”: Dan visokih zvanica, metodsko-pokazna vježba održava se danas u bazi Butmir u Sarajevu.

Riječ je o demonstraciji EUFOR-ove sposobnosti na kopnu i u zraku te tehničko-taktičkom zboru vozila i opreme Multinacionalnog bataljona EUFOR-a.

Komandant EUFOR-a Anton Wessely kazao je da će operacija Althea podržati napore bh. vlasti u sigurnosti države.

Želimo da pokažemo stopostotnu predanost EU kao i šire zajednice svim građanima BiH. Mi smo partneri bh. vlasti, Oružanih snaga BiH i organa za provođenje zakona, ali i ljudi u BiH bez obzira na nacinalnost i vjersku pripadnost. Ovaj koncept pomaže EUFOR-u da vježba i testira naš mehanizam za brzu aktivaciju naših rezervnih snaga…. Lično vjerujem da snage treba provjeravati i izvoditi ovakve vježbe. Jedinice moraju biti adekvatne kako bi se osiguralo odvraćanje – rekao je Wessely.

Upravo se čita:  Oglasio se Ramo Isak nakon što su njegovi sinovi pretukli mladića u Zenici

Dodao je da ove godine uvježbavaju sposobnost rezervnih snaga.

Time se garantira da su naše snage funkcionalne i učinkovite. Fokus ove godine nije samo na pomaganju međunarodne zajednice u slučaju opasnosti nego i na pružanju pomoći bh. vlastima. Ovo je od naročite važnosti zbog promjenjivosti mogućih scenarija, a naročito u ovim, odnedavno, nestablinim vremenima… Uvjeravam vas da smo dovoljno snažni da osiguramo sigurnost stanovnika BiH i da odgovorimo na svaki izazov. Upotreba vojne sile mora biti posljednja stvar koju treba odabrati kao opciju – rekao je Wessely.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve je više onih sa “šest nula” na računu: Ovo je grad u BiH koji ima više od 150 milionera

Informacija koju je prije nekoliko mjeseci objavio BiznisInfo.ba, da u Živinicama ima više od 150 milionera, izazvala je pravu...

Još vijesti za vas