Srijeda, 28 veljače, 2024

Komemoracija u Srebrenici: Planirano obraćanje više zvaničnika

Preporučeno

Organizacioni odbor za obilježavanje 18 godina od dešavanja u Srebrenici utvrdio je konačan program, odnosno imena zvaničnika koji će danas govoriti na komemoraciji u Potočarima kod Srebrenice.

Memorijalni centar Potočari
Memorijalni centar Potočari

Iz ovog odbora je najavljeno da će zvanični program komemoracije početi u 11 časova intoniranjem himne BiH.

Potom će uslijediti recital u bivšoj Fabrici akumulatora, koja je odlukom visokog predstavnika u BiH dodijeljena memorijalnom centru, gdje će se obratiti načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, američki ambasador u BiH Patrik Mun, predstavnik Saudijske Arabije za saradnju sa parlamentom BiH Abdulah al Harbei, te visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Upravo se čita:  Stiže nam saharski pjesak, nebo iznad BiH biće zamućeno, temperature gotovo rekordne

Osim njih, govoriće i komesar za ljudska prava Savjeta Evrope Nils Muižniks, turski ministar kulture Imer Čelik, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Bećirović i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

U sakralnom dijelu Memorijalnog centra program će početi u 12 časova kada će prisutne delegacije položiti vijence i odati poštu nastradalima.

Od 12.30 počinje kulturno-duhovni program kada će se ponovo obratiti načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, a potom će uslijediti vjerski program koji će predvoditi poglavar Islamske vjerske zajednice u BiH Husein Kavazović.
Od 13 časova počinje vjerski obred i čitanje imena 409 identifikovanih Bošnjaka koji će, nakon tog obreda, biti ukopani u Memorijalnom centru. Sa ovim ukopom u Memorijalnom centru će biti ukupno 6.066 ukopanih, među kojima je nekoliko desetina poginulih u ratnim sukobima prije jula 1995. godine.Time će biti obilježeno 18 godina od zločina u Srebrenici.

Upravo se čita:  Pripadnici OS BiH pomogli turistu iz Hrvatske koji je stao na A1

Na putevima na području Srebrenice i regije Birač zabranjen je prevoz eksplozivnih materijala.

Skup u Potočarima, kao i prethodnih godina, obezbjeđivaće policija Republike Srpske u saradnji sa ostalim bezbjednosnim strukturama u BiH.

Skupština opštine Srebrenica proglasila je 11. i 12. juli ove godine, kada se obilježavaju godišnjice bošnjačkog i srpskog stradanja, neradnim danima na području ove opštine.

Upravo se čita:  Besana noć u još jednom bh. gradu zbog snažnog vjetra: Grana pala na ženu, intervenirali i vatrogasci

Delegacija Vlade Republike Srpske položiće danas vijence u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice.
Delegaciju Vlade Srpske čine ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Igor Vidović i ministar za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

(Srna)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas