Srijeda, 24 travnja, 2024

Kompanija iz Beograda gradit će solarnu elektranu koju planira prodati Elektroprivredi BiH

Preporučeno

Za izgradnju ovog objekta biće korišteni solarni paneli Luxor Solar, dok će Fronius invertori biti zaduženi za konvertovanje struje.

Kompanija MT-Komex iz Beograda će uskoro zajedno sa MT‑Komex BH d.o.o. otpočeti gradnju svog debitantskog projekta u BiH – Fotonaponska elektrana (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu.

Izgradnja solarne elektrane u BiH bit će odrađena po sistemu “ključ u ruke”.

Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do lokacije, potom instaliranje panela, postavljanje invertora i ostale potrebne infrastrukture, i na kraju provjera da sistem funkcioniše – povjerena je timu inženjera kompanije.

Upravo se čita:  Svečano otvoren prvi tržni centar Islamske zajednice

Primjena ovog metoda podrazumijeva da će investitoru, Javnom preduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. – Sarajevo, biti predstavljen krajnji proizvod, odnosno potpuno funkcionalno postrojenje spremno za rad.

Do kraja mjeseca, trebalo bi da otpočne izgradnja solarne elektrane, s obzirom da se pripremni radovi bliže kraju. Investitor je pripremio teren, dok ekipa kompanije uskoro počinje sa kopanjem drenažnih kanala i rovova za kablove.

Za izgradnju ovog objekta biće korišteni solarni paneli Luxor Solar, dok će Fronius invertori biti zaduženi za konvertovanje struje.

Upravo se čita:  Bingo poslao važno obavještenje kupcima

FNE Rešetnica nalaziće se na lokaciji od oko 900 metara nadmorske visine, a plato na kom će se prostirati zauzima oko 8.200 m2.

Širom Bosne i Hercegovine postoji veliki potencijal za efikasno korištenje sunčeve svjetlosti za proizvodnju energije visokog prinosa, s obzirom da je broj sunčanih sati veći i za do 30 posto u odnosu na na primjer Njemačku, koja se ipak maksimalno okrenula obnovljivim izvorima energije.

Upravo se čita:  300 radnika u RS-u ostalo bez posla

Predviđeno je da solarna elektrana proizvede procjenjenu godišnju energiju od 1.411 MWh.

Kompanija MT-KOMEX spoznala je da svojim dugogodišnjim iskustvom i znanjem može da pomogne razvoju projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini osnivanjem MT‑KOMEX BH d.o.o. Osim ugovora za izgradnju FNE Rešetnica, u toku su pregovori za izgradnju još nekoliko solarnih elektrana u BiH, kako na krovu tako i na zemlji, izvijestio je Energetski portal.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Tijana Simić koja je 13. marta nestala na Karaburmi pronađena je, što je potvrdila njena sestra na društvenim mrežama....

Još vijesti za vas