Utorak, 5 prosinca, 2023

Komšić, Helez i Murphy nakon preleta američkog bombardera: Zastrašivanje nije cilj

Autor:N1

Preporučeno

Ministar odbrane BiH, Zukan Helez kazao kako kako su Oružane snage BiH pokazale da mogu izvršiti najsloženije zadatke.

Dva američka aviona tipa bombarder B-1B Lancer preletili su danas iznad Bosne i Hercegovine. Kako je ambsador SAD u BiH, Michael Murphy kazao SAD znak prijateljstva i podrške SAD-a našoj zemlji.

“Ovo je vrsta događaja u vidu saradanje, po principu vojska-vojsci. Ovo nije ništa neuobičajeno za vidjeti i nema nikakav cilj zastrašivanja. Ovo je samo još jedan pokazatelj trajne saradnje partnerstva SAD i BiH. Jedan od vojnika je rekao da smo tu da pomognemo jedni drugima. Ponosni smo i na partnerstvo. Milorad Dodik, ukoliko ima bilo kakav problem sa tim, nema nam se slobodno obrati”, kazao je Murphy.

Upravo se čita:  Bosna i Hercegovina slavi Dan državnosti

Ministar odbrane BiH, Zukan Helez kazao kako kako su Oružane snage BiH pokazale da mogu izvršiti najsloženije zadatke.

“Mi smatramo da su Sjedinjene Američke Države naš ključni vanjskopolitički i vojni saveznik. Nastavit ćemo i dalje da sarađujemo. Imamo potpisanu bilateralnu saradnju. Ovo je poruka da SAD garantuje teritorijalni integritet BiH i ponavljam to je naš ključni vojno politički saveznik. Rijetko koja država može uraditi kao ovo navođenje u kriznim situacijama, ponosan sam na Oružane snage BiH. Našim prijateljima veliko hvala”, kazao je Helez.

Upravo se čita:  U BiH oko 3.500 stranih radnika: Evo iz kojih zemalja najviše dolaze

Na pitanje novinarka kako reagira na reakcije njegovog zamjenika, kazao je:

“Vrlo jednostavno. Da se pita zamjenika, on bi bio ovdje gdje sam. Kada je u pitanju procedura, Predsjedništvo BiH nije trebalo da donese odluku. Sve je urađeno kako je propisano. Svaki danom smo sve bliže ka NATO savezu”, kazao je Helez.

Upravo se čita:  BH Meteo: Noćas će temperature pasti za oko 20 stepeni u odnosu na trenutne!

Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić je kazao:

“Znam da nije bilo tako glasno i efektno kako je bilo očekivano, ali je bilo vrlo važno. Ovo predstavlja jednu nadoknadu za ono što Oružane snage BiH nemaju. I dobro je znati da u određenim trenucima imate nekog koga možete pozvati”, kazao je Komšić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo