Srijeda, 21 veljače, 2024

Komšić: Milanović po uputama Rusije blokira izbore u BiH i destabilizira regiju

Preporučeno

Opći izbori u BiH zakazani su za 2. oktobar, a dosadašnji pregovori o izmjenama izbornog zakona BiH, održavani i uz posredovanje međunarodne zajednice, bili su neuspješni.

Pismo predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu je “vjetar u leđa naporima HDZ-a koji se čine u pogledu blokade izbora,” saopšteno je iz kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, piše Radio Slobodna Evropa.

“Upravo bi blokiranje ili prolongiranje izbora u BiH dovelo do destabilizacije cijele zemlje ali i regije”, navodi se dalje u saopštenju.

Prema navodima DNEVNIK.hr koji je, kako stoji, zajedno sa Dnevnikom Nove TV, imao uvid u Milanovićevo pismo, nema spomena o vetu na odluku o pristupanju Finske i Švedske NATO-u dok se ne izmijeni Izborni zakon u BiH, o čemu je hrvatski predsjednik ranije govorio.

Upravo se čita:  Igor Dodik i zvanično ušao u politiku

”Dok razmatramo aplikaciju Finske i Švedske, tražim da ozbiljnije uzmete u obzir našu zabrinutost zbog nepostojanja izborne reforme u BiH. Nije prekasno da se preveniraju još jedni izbori koji krše prava Hrvata i da se prevenira daljnja destabilizacija zemlje”, stoji, između ostalog, prema navodima hrvatskih medija u pismu Milanovića Stoltenbergu.

Kako navodi Fena, Milanović je ranije u petak ponovio da Hrvatska mora blokirati švedsko i finsko pridruženje NATO-u dok se ne ostvari ravnopravnost Hrvata u BiH, istaknuvši da su “Hrvati iz BiH natprosječno ginuli u Domovinskom ratu” te da je nacija koja to zaboravi “osuđena na propast”.

Opći izbori u BiH zakazani su za 2. oktobar, a dosadašnji pregovori o izmjenama izbornog zakona BiH, održavani i uz posredovanje međunarodne zajednice, bili su neuspješni.

Upravo se čita:  Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se "srede" evidencije nezaposlenih

Milanović je rekao da je hrvatski nacionalni interes izmjena izbornog zakona u BiH kako bi se zaustavilo preglasavanje Hrvata na izborima od brojnijih Bošnjaka te je istaknuo da je blokada finskog i švedskog zahtjeva za članstvom u NATO-u jedini način kako bi se to ostvarilo, prenosi Fena pisanje Hina.

Iz Komšićevog kabineta u reakciji na Milanovićevo pismo naveli su kako je “očito da Milanović po naputku Rusije upravo želi izazvati destabilizaciju cijele regije.”

“Kada se ima u vidu činjenica da HDZ BiH čije interese zastupa, već godinama zagovara prorusku politiku, onda je stvar i više nego jasna,” stoji u saopštenju kabineta člana Predsjedništva BiH.

Upravo se čita:  Halil Bajramović i Fadil Novalić zvanično ostali bez mandata u Zastupničkom domu FBiH

Iz Komšićevog kabineta također su naveli da imajući u obziru da je “euroatlanskim partnerima BiH u interesu stabilnost Zapadnog Balkana, ne treba sumnjati da će Milanovićev pokušaj blokade izbora u BiH proći isto onako kao što je prošlo Milanovićevo smiješno sukobljavanje sa Finskom i Švedskom.”

Milanović je ranije u više navrata pozvao Hrvatski sabor da ne glasa za članstvo Finske i Švedske u NATO-u.

Švedska i Finska su 18. maja službeno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, najvećem vojnom savezu. Ove zemlje su aplicirale za člasnstvo u Alijansi nekoliko mjeseci nakon što je Rusija započela rat u Ukrajini. NATO donosi odluke konsenzusom, a svaka od 30 zemalja članica ima pravo da stavi veto na kandidaturu za članstvo.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se “srede” evidencije nezaposlenih

Na sastanku predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja poslodavaca FBiH koji je održan danas u Sarajevu, zaključeno...

Još vijesti za vas