Utorak, 25 lipnja, 2024

Komšić o najavljenom glasanju za Vukoju: SDP je u toj cijeloj priči moje najveće razočarenje

Preporučeno

Komšić je na kraju govorio o visokom predstavniku, naglasivši da je ‘on dosta odgovaran za ovu situaciju u kojoj se nalazimo, sa svojim brljotinama kada je formirana vlast’.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je govorio o državnoj koaliciji, predstojećem glasanju za izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BIH te visokom predstavniku.

Komšić je govoreći o trenutnoj situaciji na političkoj sceni odogovorio i na pitanje zašto ne funkcioniše državna koalicija.

“Zato što je to koalicija koja je farbala narod ove zemlje kada je uzimala vlast, kao eto sad je novo vrijeme, svi su se promijenili, svi su spremni na saradnju, što je, naravno, samo po sebi bilo lažno. To je obična laž. U toj koaliciji imate različite interese. Niti se Milorad Dodik, niti se Dragan Čović promijenio. Promijenila se samo ova ekipa ‘koja dolazi iz Sarajeva’, kojoj je očigledno trebala ta servilnost, ili kako bi to stranci rekli – kooperativnost, i taj lažni narativ, da bi se dokopala vlasti. Ovu vlast su kreairali stranci, da se ne lažemo. Oni su je kreirali tako samo da otjeraju, prije svega, SDA. Nama su nudili da idemo vlast, ali mi nismo htjeli. To su činjenice, i sad kad imate ovo što imate, kad sva ona prašina koju ste gurali ispod tepiha počinje da nadire, naravno da se svi hvataju za glavu, jer valja isporučiti ono što su obećali Dodiku i Čoviću, a očigledno to u narodu nije baš pozdravljeno i ne može se više to narodu pravdati nekom vrstom napretka – sav napredak koji je ostvaren nije rezultat našeg rada nego geopolitičke situacije u Evropi, odnosno u Ukrajini“, smatra Komšić.

Upravo se čita:  Nezavisni operator sistema: Normalizovano napajanje strujom u većini BiH

Odgovarajući na pitanje zašto se Vijeće ministara BiH posljednjih godinu dana, izuzev ministra odbrane Zukana Heleza, ne bavi pitanjem NATO puta BiH, rekao je da “možda u nekim glavama i postoji to pitanje, ali je jasno da je Dodik zaustavio tu priču i svi zatvaraju oči i slušaju šta Dodik traži i kaže”.

Na kraju je pojasnio zašto Marin Vukoja mora biti izabran za sudiju Ustavnog suda.

Upravo se čita:  Najezda zmija u bh. gradu: Ova godina jedna od rekordnih po broju intervencija

“Zato što to Čović traži i zato što mu je Trojka, odnosno SDP, koji je moje najveće razočarenje u toj cijeloj priči, obećao Čoviću da će mu izabrati Vukoju nadajući se da kada Seada Palavrić ode u penziju, da će tada biti izabran SDP-ov kandidat“, direktan je bio Komšić.

Komšić je na kraju govorio o visokom predstavniku, naglasivši da je ‘on dosta odgovaran za ovu situaciju u kojoj se nalazimo, sa svojim brljotinama kada je formirana vlast’.

Upravo se čita:  Kreće voz iz Sarajeva za Ploče: Poznate i cijene karata

“I sve što je tada zamijesio, sada kusa. Pokušava neke stvari da ispravi, pogotovo s ovim tehničkim izmjenama izbornog zakona, mislim da su ta rješenja koja je on nametnuo – dobra. Kad on ode iz ove zemlje, slabo će ga ko pamtiti po tome, svi će ga pamtiti po brljotinama kada je suspendovao Ustav“, zaključio je Komšić.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sankcioniranim firmama ‘povezanim s porodicom Dodik’ prijete raskidi ugovora

Četiri institucije i jedno javno poduzeće iz Bosne i Hercegovine potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da mogu...

Još vijesti za vas