Nedjelja, 25 veljače, 2024

Komšić pozdravio odluku Schmidta: Izbori prilika da se riješimo HDZ-ovih blokada; Džaferović: Odluka iznuđena ponašanjem HDZ-a i Bevande

Preporučeno

Pozdravljam odluku visokog predstavnika o finansiranju Općih izbora 2022. godine u Bosni i Hercegovini, kazao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

“Ova odluka u konačnici predstavlja pobjedu bosanskog političkog faktora odnosno zdravih političkih opcija koje su sa međunarodnim partnerima igrale konstruktivnu ulogu tokom duge političke borbe za održavanje izbora koje je HDZ nastojao blokirati.

Važno je što se nije pristalo na političke ucjene gdje se blokadom izbornog procesa nastojalo izdejstvovati antievropsko rješenje na štetu građana Bosne i Hercegovine.

Održavanje oktobarskih izbora prilika je da državni politički faktor demokratskim i legalnim putem nadjača politike ucjena i blokada, kako u budućnosti ne bi imali slične probleme”, kazao je Komšić.

Upravo se čita:  Društvene mreže gore nakon Dodikove posjete džamiji: „Arlauču li hodže u Tatarstanu, tamo nema srpskih nekretnina…"

I Džaferović pozdravio odluku Schmidta

I Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH pozdravio je današnju odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Džaferović je ocijenio kako je odluka visokog predstavnika “iznuđena manipulantskim ponašanjem HDZ-a i ministra finansija Vjekoslava Bevande”.

“HDZ je proteklih godinu-dvije najavljivao da će pokušati blokirati izbore, što je očigledno i radio proteklih sedmica. Manipulantski je pokušavao prikriti svoje namjere, kroz ove epizode sa posebnom odlukom i budžetom. Ministar finansija je jučer predložio odluku za koju se vrlo brzo ispostavilo da je neprovodiva i da je predložena samo kao nova prepreka izborima. Pozdravljam odluku visokog predstavnika, koja je bila nužna, jer bi, u protivnom, HDZ osporio osnovno demokratsko pravo građana i jer bi neodržavanje izbora odvelo BiH još veću krizu, a to nema niko pravo da radi. Odluku će biti potrebno analizirati, ali je izuzetno značajno što se njome rješava finansiranje u budućnost i sprečava ponavljanje ovakvih situacija”, zaključio je Džaferović.

Upravo se čita:  Interresorska saradnja: Novi zakon o Fondu za zaštitu okoliša i projekti energijske efikasnosti

Dodao je kako je “uloga visokog predstavnika da do kraja provođenja svog mandata dovrši sistem, učini ga funkcionalnim i ukloni ovakve mogućnosti beskrajnih blokada i manipulacija, kroz zloupotrebe veta, kvoruma i drugih procedura specifičnih za dejtonski sistem”.

“Sve dok postoje takve rupe u sistemu, OHR ima svoju ulogu u BiH i zaslužuje punu podršku, a osporavanje njegove uloge je licemjerno i neodgovorno”, naveo je Džaferović.

Upravo se čita:  RS se zadužila za još 22 miliona maraka, a planiraju novo već za četiri dana

Podsjećamo, visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo je danas odluku kojom se Centralnoj izbornoj komisiji osigurava 12,52 miliona KM za provođenje Općih izbora 2. oktobra.

Odluka je stupila na snagu objavom na web stranici OHR-a. Danas počinje i dvodnevno zasjedanje Vijeća za implementaciju mira.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Teška nesreća u Njemačkoj: Porscheom se zabio u državljane BiH

Na isključenju sa njemačkog autoputa A96 preksinoć je došlo do udesa u kojem je povrijeđen jedan državljanin Bosne i...

Još vijesti za vas