Nedjelja, 25 veljače, 2024

Komšije ne daju da se postavi lift za bolesnog dječaka da im ne bi pokvario vrt ispred zgrade (Foto)

Preporučeno

Belmin Kozić, dječak iz Konjica, obolio je od cerebralne paralize i za malo lakše djetinjstvo treba lift, malo bolje komšije i svakako veću pažnju općinske vlasti.

BelminKozic2On je inteligentan i veseo dječak, koji se puno raduje dolasku u školu gdje sve svoje zadatke izvršava uspješno.

Pored toga što se bori sa ovim teškim oboljenjem, nedostaju mu i oni minimalni uslovi za život. Belmin voli provoditi vrijeme vani, ali ne može. Živi na trećem spratu zgrade, gdje je još prije tri godine trebao dobiti vanjski lift, ali nije, iako je novac prikupljen. Majka Fatima je dosta oslabila, ali svog sina mora svakodnevno nositi na leđima do svog stana u konjičkom naselju Varda. Problem je protivljenje komšija postavljanju lifta.

Belmin je rano ostao bez oca koji je poginuo nesretnim slučajem 2002. godine. Ima 15 godina i otežao je, a Fatima više nema snagu kao prije, ali kako nam je rekla jedini joj je motiv njegov osmijeh i zadovoljstvo boravka sa vršnjacima. Pokušala je pronaći stan u prizemlju koji bi mogla zamijeniti, međutim i to joj nije pošlo za rukom. Jedina prednost stana na trećem spratu je toplota, jer Belmin dosta vremena provodi na podu radeći vježbe i igrajući se, bez korzeta, što je na izvjestan način i preporuka profesora sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Upravo se čita:  Sve više građana odlazi u kladionice: Ne vide izlaz u radu nego u kockanju

Udruženje roditelja djece i omladine s teškoćama u razvoju „I“ iz Konjica upozorava da se mora stati u zaštitu prava djece.

A iz “Volontera i prijatelja Konjica”, koji su se aktivno uključili u rješavanje problema, pojašnjavaju:

– Uporedo su vođeni i razgovori sa članom porodice koja se izričito protivi izgradnji, ali isti nisu urodili plodom, jer je Radni tim doživio svojevrsnu ucjenu. Naime, kako bi se dobio potpis postavljen je uslov, da se iz projekta „izbaci“ pristup kroz park. Na sastanku kućnog savjeta zagrade u kojoj Belmin stanuje, 11. februara etažnom vlasniku Asimu Hebiboviću, jasno je kazano da balkon koji je porodica Hebibović izgradila ne posjeduje urednu dokumentaciju i da je vrt ispred odlično odnjegovan od strane istih, ali da taj vrt nije privatno vlasništo porodice Hebibović, već je to javna površina u vlasništvu općine Konjic, što dokazuje i akt Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNK, broj: UP-2-09-02-25-188-2/10 od 02.02.2011. godine. Nakon sastanka preko 60% etažnih vlasnika potpisalo je podršku peticije za izgradnju lifta i dr.

U telefonskim kontaktima sa Ljiljanom Krezić, kantonalnom inspektoricom iz Mostara i dipl.inž.građ. Muneverom Ivković, pomoćnicom ministra Kantonalnog ministarstva građenja i prostornog uređenja HNK upoznati smo da su svi dobro upućeni u problem oko dječaka Belmina Kozića i da je kako je kazala: “Sramota šta općina Konjic radi tom dječaku!”, odnosno „sve je jasno napisano šta trebaju nadležne službe uraditi“. Na insistiranje Muhibića da se pojasni odnos etažnih vlasnika inspektorica Krezić, citirala je odredbe Zakona o upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrada («Službene novine HNK», broj: 01/06). Jednostavno kazano, etažni vlasnici „vertikale“ koji imaju doticaja sa budućim liftom moraju biti 100% saglasni s tim. Ovdje imamo takvu situaciju, jer su etažni vlasnici „vertikale“ Macić Šefika, Ćohković Abid i Fišić Vesna – saglasni i potpisima potvrdili. Situacija je u stambenoj zgradi Varda 30, trenutno ovakva:

Upravo se čita:  Nizamina tetka otkrila surovu istinu, MUP TK ponovo pokazao svoju nesposobnost i bahatost

BelminKozic3

– 717 m2 ukupna površina svih stanova (dokaz spisak etažnih vlasnika)
– 10 etažnih vlasnika sa površinom od 477 m2 se izjasnilo potpisima podrške za izgradnju lifta (dokazi: peticija podrške od 11.02.2013. godine, foto-zapisnik sa sastanka etažnih vlasnika)
– 4 etažna vlasnika trenutno imaju nejasan stav sa površinom od 194 m2 (inostranstvo, bolest, prodaja stana i dr.)
– 1 etažni vlasnik je izričito protiv sa površinom od 46 m2.
„Nakon preduzetih aktivnosti i prikupljenih povratnih infromacija može se zaključiti, da je u potpunosti ispoštovan član 29. i član 30. Zakona o upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrada («Službene novine HNK», broj: 01/06). Ova saglasnost bila je i u ranijem periodu s tim što je tada bila daleko veća i na isti način mogla je biti riješena ova situacija.

Na konsultacijama održanim krajem prošlog mjeseca odlučeno je da Radni tim za Belmina Kozića u narednom periodu vodi Adis Muhibić, glavni koordinator NGG CD „Volonteri i prijatelji Konjica“ i zamjenica Zorica Šilić, predsjednica Udruženja roditelja djece i omladine s teškoćama u razvoju „I“. Profesor Prve osnovne škole Muamer Lavić, dosadašnji koordinator Radnog tima ostaje dio ekipe u svojstvu Belminovog razrednika.

Upravo se čita:  EU šalje novu pomoć: Po 5.000 KM za više od 1.500 građana BiH

„Na sastanku smo donijeli niz odluka koje ćemo timski u narednom periodu sprovoditi kako bi širu javnost upoznali o gaženju osnovnih prava dječaka Belmina. Mediji su prepoznali važnost naše akcije i Face TV nam je pružila veliku podršku, kao i naš lokalni radio i Dnevni list. Podržavamo stav porodice i momentalno ćemo angažovati advokata koji će preispitati kompletan odnos pojedinih komšija, nadležnih općinskih službi i lokalne vlasti prema ovom problemu, te ukoliko utvrdi odgovornost podnijeti i odgovarajuće prijave nadležnim inspekcijama i sudovima. O problemu ćemo i otvorenim pismom upozoriti načelnika Konjica da posveti dužnu pažnju svom malom sugrađaninu koji ga treba“, izjavio je Adis Muhibić, koordinator Radnog tima.

Pored izmjene u rukovodstvu tima, akciji se priključuje i Centar za prava djeteta Konjic koji je delegirao svoju predstavnicu Elviru Ćosić, tako da sada ima ukupno 8 organizacija koje zastupaju dječaka Belmina u borbi za ostvarenje njegovih prava (NGG CD VIPK, URDOPP „I“, I OŠ Konjic, Upravitelj „Invest-group“, Kućni savjet Varda 30, MZ Novo Naselje, Udruženje „Zlatni ljiljani HNK“).

Izvor: Doznajemo

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Hadžifejzović šokirao gledaoce: ‘Ja vam odoh živjeti na Zapad. Svi idu pa idem i ja…’

Novinar i urednik Face TV Senad Hadžifejzović imao je sinoć zagonetnu odjavu Centralnog dnevnika. Naime, Hadžifejzović je najavio da...

Još vijesti za vas