Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Konačno! Evo kada će novac od pomoći EU biti na računima građana

Preporučeno

Domaćinstva koja su ostvarila pravo na pomoć Evropske unije u sedmici koja slijedi bi mogli imati novac na svojim računima

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike FBiH objavilo je sredinom ove sedmice konačne rezultate javnog poziva za selekciju domaćinstava za podjelu EU pomoći s ciljem prevazilaženja energetske krize.

Na konačnoj listi, nakon unesenih prigovora na preliminarnu listu, ukupno je 154.779 domaćinstava koja su ispunila kriterije definisane Javnim pozivom, što je 2.291 više domaćinstava u odnosu na preliminarnu listu na kojoj je bilo 152.488.

Razvrstano po kategorijama, najveći broj kvalificiranih domaćinstava je u kategoriji penzionera kojih je sada 116.933 što je za 988 više u odnosu na preliminarnu listu, zatim u kategoriji domaćinstava koja primaju federalni dječiji doplatak u kojoj je sada 31.394 domaćinstva, odnosno 1.449 više nakon prihvaćenih prigovora.

Upravo se čita:  Sramota za uniformu: Vojnici Oružanih snaga BiH dilali drogu!

U kategoriji korisnika stalne novčane pomoći uvažena su 94 prigovora i na konačnoj listi je 5.652 domaćinstva.

U kategoriji samohranih roditelja na konačnoj listi je 800 domaćinstava što je za 240 manje u odnosu na preliminarnu listu, s obzirom da je u naknadnim provjerama utvrđeno da u prijavljenim domaćinstvima nema maloljetne djece, a što je bio eliminacijski uslov.

Upravo se čita:  U BiH danas do 19 stepeni, slijede kiša, pljuskovi pa snijeg na planinama

Kada će “leći” novac

Domaćinstva koja su ostvarila pravo na pomoć Evropske unije u sedmici koja slijedi bi mogli imati novac na svojim računima, potvrđeno je za BHRT.

Kako su kazali iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, jučer je ministarstvo finansija trebalo doznačiti novac lokalnim nivoima.

Najavu isplate pomoći za iduću sedmicu potvrdio je i gradonačelnik Goražda, Ernet Imamović.

“Naredne sedmice na račune građana Goražda, koji su ostvarili pravo, biće uplaćeno milion KM pomoći EU”, kazao je Imamović.

Upravo se čita:  Lild u BiH gradi ogroman objekat, veličine kao osam fudbalskih terena

U Goraždu pravo na pomoć EU je ostvarilo 2.506 građana, a pomoć će im biti isplaćena istog dana.

“Riječ je o veoma značajnoj pomoći za građane koji će, zavisno od kategorije po osnovu koje su ostvarili pravo na pomoć, dobiti po 596 KM za 1.,2. i 4. kategoriju, te 364 KM za 3. kategoriju”, dodaje Imamović.

Kako se radi o pojedinačnim odlukama Gradova i općina, isplata zavisi uglavnom od ažurnosti lokalnog nivoa.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon teškog poraza od Želje: Hoće li Rožman ostati trener Sarajeva

Trener fudbalera Sarajeva Simon Rožman govorio je o svom statusu na klupi tima nakon poraza u gradskom derbiju od...

Još vijesti za vas