Utorak, 25 lipnja, 2024

Konaković i Varhelyi objavili saopćenje: Ovo su “nesporazumi” koje su razjasnili

Preporučeno

Naglašeno je i to da je komesar Varhelyi jedan od najsnažnijih zagovornika pristupanja naše države Evropskoj uniji.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin i Konaković i evropski komesar za i proširenje Evropske unije Oliver Varhelyi objavili su zajedničko saopćenje, nakon današnjeg telefonskog razgovora.

U ovom saopćenju, koje je Varhelyi podijelio na svom nalogu na X-u, “razjasnili su nesporazume i dogovorili da nastave sa radom na putu BiH ka EU”.

– Danas smo razgovarali o nedavnom nacrtu rezolucije UN-a o Srebrenici. Prethodne izjave komesara Varhelyija su u znaku punog poštovanja prema žrtvama i ni na koji način nisu dovele u pitanje činjenice koje se tiču genocida u Srebrenici 1995. godine. Činjenice o genocidu u Srebrenici pravno je utvrdio, između ostalih, i Međunarodni sud pravde, navodi se u saopćenju.

Upravo se čita:  Danas počinje ljeto i kreće najžešći val vrućina. Dan će trajati čak 15 sati i 35 minuta

Dalje navode da je komesarova izjava pojasnila da počinitelji snose punu i isključivu odgovornost za zločine koje su počinili.

– Svako poimanje kolektivne krivice i kolektivne odgovornosti cijelog naroda je neprihvatljivo i protivno je međunarodno prihvaćenim normama. Počinjeni zločini se nikada ne smiju zaboraviti da se više nikada nad bilo kim ne ponove. Pomirenje se može graditi samo na istini, miru i pravdi. Ne može biti tolerancije prema negiranju genocida, historijskom revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca, saopćili su.

Upravo se čita:  Nakon vrućina, nevrijeme stiglo u BiH: Kiša i grad u Tuzli, Doboju, Zvorniku

Naglašeno je i to da je komesar Varhelyi jedan od najsnažnijih zagovornika pristupanja naše države Evropskoj uniji.

– Zajedno smo radili proteklih godina za prosperitetnu i mirnu BiH. Budućnost BiH, kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države, je u EU. Na temelju preporuke Europske komisije, BiH je u decembru 2022. dobila status kandidata, a u martu 2024. Evropsko vijeće odlučilo je otvoriti pregovore o pristupanju, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Upravo se čita:  Meteoalarm izdao više upozorenja za Bosnu i Hercegovinu: U nekim dijelovima toplotni udari, u drugima se sprema olujno nevrijeme

U konačnici se navodi da BiH mora nastaviti s provedbom svog programa reformi EU te da je komesar Varhelyi predan potpunoj podršci ovom procesu.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sankcioniranim firmama ‘povezanim s porodicom Dodik’ prijete raskidi ugovora

Četiri institucije i jedno javno poduzeće iz Bosne i Hercegovine potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da mogu...

Još vijesti za vas