Subota, 20 srpnja, 2024

Konaković pozvao Vučića 11. jula u New York i Potočare: Može da se ogrne zastavom, a i ne mora

Preporučeno

- Ovo što sad gledamo, taj neki šou i neku režiranu kampanju, ne doprinosi stabilizaciji naših odnosa, a mi nismo neko, možda nekad neki prethodnici jesu bili, ko je spreman da se s tim stvarima igra, trguje, mi tome dajemo značaj koji mu pripada, istakao je Konaković

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković pozvao je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u New York, na Generalnu skupštinu UN-a 11. jula ove godine na prvo obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici, navodeći da može da se ogrne zastavom, a i ne mora. Naveo je da ga “naravno poziva i u Potočare”.

– Da tamo odemo da se poklonimo žrtvama ovog stradanja. Da odemo zajedno, ako hoće, ovdje u Sarajevu na Kazane gore, gde su civilne srpske žrtve. Da odemo zajedno u Jasenovac. Sve ono za šta treba hrabrost, ja imam i hoću. I ako se tako budemo ponašali na tom polju, stvaramo pretpostavke da se fokusiramo na ono što nam je veoma važno. Mi smo jedni drugima veoma važan spoljno-trgovinski partner. Imamo velike i obimne razmjene, imamo ambicije da budemo dio Evropske unije. Moramo sarađivati, dakle, i to je ona strana kojom bi bio sretan. Ali moraju se ispuniti ovi ljudski preduslovi da jedne druge poštujemo, da žrtve stradanja poštujemo, da ne provociramo i ne izazivamo, poručio je Konaković za N1.

Upravo se čita:  Nakon odluke Suda BiH: Ramo Isak otkrio hoće li obrisati spot sa društvenih mreža

Dodao je da bi njihova zajednička pojavljivanja na mestima stradanja „zapravo napravila te preduslove“.

– Ovo što sad gledamo, taj neki šou i neku režiranu kampanju, ne doprinosi stabilizaciji naših odnosa, a mi nismo neko, možda nekad neki prethodnici jesu bili, ko je spreman da se s tim stvarima igra, trguje, mi tome dajemo značaj koji mu pripada, istakao je on u Danu uživo.

Upravo se čita:  Troškovi zaštite političara u BiH prelaze dva miliona maraka: Da li su opravdani?

Konaković je istakao da je bilo vidno u pripremi kod donošenja rezolucije da „sve vodi ka nekom teatru, predstavi, koja više ima za cilj animirati glasačku publiku na lokalnim izborima, nego se baviti suštinom naših odnosa, i mislim da tu nedostaje liderstva i pravih grabrih odluka, pre svega predsednika Srbije Aleksandra Vučića, naravno Milorada Dodika i još nekoliko ljudi“.

Upravo se čita:  Nova provokacija iz Srbije: 11. jula uputili protestnu notu MVP-u BiH, ali su dobili "hladan tuš"

Kazao je i da je u razgovoru sa drugim šefovima diplomatija shvatio da su konsternirani, šokirani načinom na koji je to Vučić u Njujorku, ali i po povratku u Beograd, izvodio što se tiče usvojene Rezolucije o Srebrenici.

Upitan šta je rezolucija donela BiH, on je kazao da je donela mir i djelić pravde onima koji su je tražili skoro tri decenije, „da će se širom sveta svake godine obeležavati taj dan na međunarodno presuđeni genocid“.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas