Subota, 20 travnja, 2024

Konaković: Razmišljaju o “potpunoj izolaciji” Dodika, zna se ko će platiti cijenu

Autor:BHRT

Preporučeno

Ministar Konaković za BHRT, između ostalog, govori o tome da li je visoki predstavnik Christian Schmidt popustio pred pritiskom Milorada Dodika i odustao od dolaska na područje Republike Srpske

Na našu kompromisnu politiku, spremnost da se dogovaramo, gradimo i radimo, Milorad Dodik je izgubio partnera s kojim se svađa svaki dan, izgubio je narativ u kojem su svi krivi. Nisu više svi krivi, kazao je u emisiji Aktuelni intervju BHT1 ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

“Dodik je ostao sam, na nekom međubrisanom prostoru. Vidi se da je jedini trenutno kočničar, a mogao bi biti zaista neko ko može pomoći da se Bosna i Hercegovina i svi njeni građani pomjere prema Evropskoj uniji”, izjavio je Konaković u razgovoru za BHRT.

Komentarišući uzburkane političke odnose u Bosni i Hercegovini, u kojima je jedan od glavnih aktera predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar Konaković naglašava da jedan broj evropskih i svjetskih zvaničnika ozbiljno razmišlja o “potpunoj izolaciji” predsjednika RS-a i lidera SNSD-a.

Upravo se čita:  Dodik najavio miting: Ne možemo živjeti s Bošnjacima koji nas non stop kleveću

“Ta odluka je skoro pa donesena, u kojoj bi cijenu platili svi mi u Bosni i Hercegovini, ali primarno Milorad Dodik, njegovi prvi saradnici i nažalost ljudi koji žive u bh. entitetu Republika Srpska. Govorio sam o tome, a pogrešno su pokušali protumačiti te moje izjave, u kojima se zagovara finansijska ili neka druga podrška onog dijela Bosne i Hercegovine koji istinski pokazuje da je za evropski put, za ispunjenje tih 14 uslova i prioriteta, sve više upravo zbog toga što govori Milorad Dodik u posljednje vrijeme, iako je ispunio skoro sve o čemu smo razgovarali i što smo se dogovorili, osim Zakona o sudovima, na koji je stavio paraf i potpis”, kaže Konaković, ističući da je Dodikova stranka SNSD na nivou države do sada bila “korektan partner”.

Upravo se čita:  Poznato ko će zamijeniti Satlera u BiH

“Zahvaljujući toj našoj zajedničkoj energiji došli smo nadomak odluke o početku pregovora i nadomak odluke o velikom paketu podrške za Bosnu i Hercegovinu. S druge strane, njegova retorika je gora čini mi se nego ikad. Ne znam zašto to radi. Pokušao sam nekoliko puta javno i direktno objasniti da danas zaista nije vrijeme za tu vrstu retorike”, poručio je Konaković.

Ministar Konaković za BHRT, između ostalog, govori o tome da li je visoki predstavnik Christian Schmidt popustio pred pritiskom Milorada Dodika i odustao od dolaska na područje Republike Srpske.

Upravo se čita:  Vučićevi emisari "pobjegli" od Komšića i Bećirovića: Jedan od njih provocirao sa tri prsta Ivicu Puljića. Pogledajte njegovu reakciju

Može li koalicija na državnom nivou opstati i izdržati pritisak dnevnopolitičke retorike? Da li su realne najave vladajućih da će usvojiti reformske zakone, neophodne za napredak BiH ka EU, u vrijeme kada se prijeti napuštanjem državnih institucija?

S ministrom Konakovićem smo razgovarali o boravku protjeranih ruskih diplomata u Bosni i Hercegovini, nastupu na generalnoj debati Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, o imenovanjima nosilaca javnih funkcija, nabavci službenih luksuznih automobila i egzistencijalnim problemima građana.

Kompletan intervju sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem pogledajte ovdje:

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas