Utorak, 25 lipnja, 2024

Kovačević: Ko ne podrži Dodika radi “direktno protiv Srpske i volje njenih građana”

Preporučeno

Kovačević je rekao da oni koji bilo kako izbjegavaju da podrže Dodika rade “direktno protiv Srpske i volje njenih građana”.

Savjetnik člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević izjavio je da je Milorad Dodik poslao zahtjev za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) jer je preglasan na sjednici Predsjedništva BiH.

Kovačević je podsjetio da je Dodik zatražio glasanje u NSRS o pet tačaka.

Riječ je o odlukama usvojenim bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH 31. marta, koje Dodik u skladu sa Ustavom smatra štetnim po vitalne interese Republike Srpske.

Kovačević je kazao da je, između ostalog, riječ o saradnji CIK-a BiH sa nekim organizacijama i zemljama, te da vlast RS-a smatra da CIK ima nezakonit i nelegitiman sastav, koji “manipulativnim radnjama želi da utiče na izborni rezultat”.

Upravo se čita:  Višković u panici zbog američkih sankcija: Opet priča da su ugroženi u RS

– Takvom CIK-u ne namjeravamo da damo bilo kakvu podršku jer je izabran mimo volje građana Srpske – rekao je Kovačević za ATV i podsjetio da se posebna sjednica, koju je zatražio Dodik, odnosi i na oblast obrazovanja gdje potpunu nadležnost ima RS.

On je rekao da u svakom slučaju preglasavanja Milorada Dodika konačnu odluku i riječ daje NSRS.

Kovačević je rekao da oni koji bilo kako izbjegavaju da podrže Dodika rade “direktno protiv Srpske i volje njenih građana”.

– Time staju na stranu ostala dva člana Predsjedništva – izjavio je Kovačević.

On je ocijenio da je Predsjedništvo jedino nadležno da odlučuje o situaciji u Ukrajini, te da ono na tom planu nije usvojilo bilo kakav stav zbog čega diplomatski predstavnici BiH ne treba da se priklanjaju bilo kojoj strani u sukobu.

Upravo se čita:  Nakon što je Dodik najavio ekskluzivni snimak Konakovića, stigao odgovor ministra: Mislim da neće, ali bilo bi dobro da objavi

On je rekao da se u vezi s tim posebno loše ponaša i ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH Bisera Turković, čime se, navodi on, želi potpuno obespraviti RS.

– Milorad Dodik u tom smislu i slično nema problem da Skupštini Srpske kaže da je ona iznad bilo koje institucije u BiH – rekao je Kovačević.

On je dodao da vlast RS-a ima loša iskustva sa opozicijom manjeg bh. entiteta koja je “ranije napuštala sjednice kada se radilo o vitalnim interesima Republike”.

– Time su direktno stajali na stranu drugih članova Predsjedništva i davali im legitimitet da preglasavaju Dodika i sve građane Srpske, što će ljudi znati da ocijene na predstojećim izborima – rekao je Kovačević.

Upravo se čita:  Počelo gašenje računa firmama sa američke “crne liste”

On je pozvao sve parlamentarne partije u NSRS da na predstojećoj posebnoj sjednici o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa RS-a glasaju za nju.

– Time Srpsku neće niko da ugrožava, preglasava i obespravljuje – rekao je Kovačević.

Kada je riječ o predstojećim izborima u Srbiji, Kovačević je istakao da se očekuje ubjedljiva pobjeda Aleksandra Vučića i SNS-a.

– Podržavamo stabilnost Srbije što je nama u Srpskoj jako bitno – rekao je Kovačević za ATV i dodao da RS koja pretenduje da očuva svoj status i nadležnosti u okviru BiH, ima i imaće dobre ekonomske pokazatelje.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Da li su osobe koje predaju zahtjev za penzionisanje do dobijanja rješenja zdravsteno osigurane?

Pitanje koje brine buduće penzionere je da li će kada zaključe radni odnos i predaju zahtjev za penzionisanje do...

Još vijesti za vas