Srijeda, 28 veljače, 2024

Kremlj konačno objavio glavni cilj rata, Ukrajina traži teško naoružanje

Preporučeno

Dvije odcijepljene regije okupirali su proruski separatisti 2014., iako su dijelovi Luhanska i Donjecka još uvijek pod kontrolom Ukrajine.

Glavni cilj Rusije u njezinoj invaziji na Ukrajinu je zaštititi samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

– Općenito, zaštita republika glavni je cilj specijalne vojne operacije – rekao je jučer, koristeći ruski izraz za oružani sukob koji odbija nazvati ratom ili invazijom.

Upravo se čita:  Zemlja EU oduzimat će sve automobile s ovim registarskim pločicama

Dvije odcijepljene regije okupirali su proruski separatisti 2014., iako su dijelovi Luhanska i Donjecka još uvijek pod kontrolom Ukrajine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin iznio je neutemeljene tvrdnje o genocidu od strane Ukrajinaca u ovim regijama.

Glavni fokus ruskih snaga sada je na zauzimanju ostatka ovih regija.

Ukrajini je potrebno 1000 haubica, 500 tenkova i 1000 dronova među ostalim teškim naoružanjem, rekao je jučer savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

Upravo se čita:  Bosanka pretukla prolaznika, tvrdi da je vrijeđao zbog njenog porijekla

Rusko ministarstvo odbrane priopćilo je da su ruske rakete visoke preciznosti pogodile u blizini željezničke stanice u Udačneu, sjeverozapadno od Donjecka, skladište opreme koju su SAD i Europa isporučili ukrajinskim snagama.

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova na Telegramu je objavilo da je Udačne tokom noći na ponedjeljak pogođen ruskim projektilima, ne spominjući je li gađano oružje.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas