Petak, 1 ožujka, 2024

Krišto pisala Michelu, brine se da će odbijenica iz EU-a naštetiti koaliciji HDZ-a, “Trojke” i SNSD-a

Preporučeno

Istaknula je kako je Bosna i Hercegovina prvi put u historijii imala 100 posto usklađenosti s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto uputila je danas predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i svim članovima Evropskog vijeća pismo vezano za jučer održani sastanka Evropskog vijeća na kojem se raspravljalo o Bosni i Hercegovini, Ukrajini i Moldaviji kada je u pitanju otvaranje pregovora, te o Gruziji kada je riječ o stjecanju statusa kandidata.

Krišto je u pismu Evropskom vijeću kazala kako joj je žao što Bosna i Hercegovina nije dobila toliko potrebnu, a kako ona smatra prema mišljenju svih u našoj zemlji, zasluženu podršku kada je u pitanju otvaranje pregovora sa EU-om. Istaknula je kako su svi u Bosni i Hercegovini dali svoj maksimum – koji, nažalost, u ovome trenutku nije prepoznat od strane Evropske unije na način koji smo svi mi unutar Bosne i Hercegovine očekivali.

Upravo se čita:  Bećirović: BiH zajedno s demokratskim svijetom izražava solidarnost s Ukrajinom

Podsjetila je sve članove Evropskog vijeća na, prema njenom mišljenju, snažne iskorake koje je naša zemlja načinila u 2023. godini. Istaknula je kako je Bosna i Hercegovina prvi put u historijii imala 100 posto usklađenosti s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a.

 

– Lično sam bila u potpunosti uvjerena kako će ovaj izuzetan rad institucija Bosne i Hercegovine u 2023. godini biti nagrađen na jučerašnjem zasjedanju Evropskog vijeća i da ćete svima nama u BiH dati toliko željenu podršku kada je u pitanju otvaranje pregovora, te da ćete u ovom geopolitičkom trenutku jasno i snažno vezati BiH za EU. Iskreno se nadam kako ovaj neočekivan neuspjeh neće imati većih posljedica na rad koalicije stranaka unutar Bosne i Hercegovine kako na državnom nivou, tako na svim nivoima vlasti te kako ćemo biti u prilici nastaviti raditi s istom učinkovitošću kada je u pitanju dostavljanje nužnih reformi – istaknula je Krišto.

Upravo se čita:  Povećale se novčane doznake iz u BiH iz inostranstva: "Tri su ključna faktora"

U prilog navedenom kazala je kako je samo ove sedmice Vijeće ministara BiH usvojilo dva vrlo značajna materijala; Nacrt osnova za zaključenje Sporazuma o saradnji s Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX), s prijedlogom izaslanstva za pregovore i Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Istaknula je kako je tokom 2023. usvojeno čak 10 prijedloga zakona na Vijeću ministara BiH. Također, ovaj saziv Vijeća ministara je u nepunih 12 mjeseci rada održao 51 sjednicu i usvojio više od 1.400 materijala. Samo iz navedene statistike jasno je kako je, zahvaljujući predanom radu Vijeća ministra BiH, u okviru apsolutno svakog od 14 ključnih prioriteta BiH postignut izuzetan, nikad ranije dosegnut napredak, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Upravo se čita:  Dobre vijesti za poljoprivrednike: Isplaćene novčane podrške u FBiH

Unatoč tome što naša zemlja nije dobila datum za otvaranje pregovora predsjedateljica Krišto je kazala kako Bosna i Hercegovina nastavlja raditi snažno na svom reformskom putu do konačnog pristupanja evropskoj porodici gdje joj je i mjesto.

– Ono što Vam mogu obećati je da ću ja lično, kao predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, nastaviti raditi istim neumornim tempom, svjesna da sve nužne reforme trebaju upravo nama u BiH radi nas samih. Sigurna sam kako ćemo svi nastaviti voditi dobre politike utemeljene na stalnim razgovorima legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda, iskrenih dogovora, kompromisa i konsenzusa – kazala je Krišto.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas