Petak, 1 prosinca, 2023

Krišto s ministricom vanjskih poslova Belgije Lahbib

Preporučeno

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Hadjom Lahbib o europskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Tijekom susreta je konstatirano da su bilateralni odnosi dobri i bez otvorenih pitanja, što predstavlja dobru osnovu za daljnje jačanje suradnje u svim oblastima, a posebice gospodarske suradnje.

Predsjedateljica Krišto je upoznala ministricu Lahbib o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na proces formiranja vlasti na svim razinama. Naglasila je čvrstu opredijeljenost BiH europskom putu i ubrzanju reformskih i integracijskih procesa. Također je istaknula da su ključne pretpostavke za ostvarenje unutarnje stabilnosti i nastavak reformi ograničene ustavne reforme i sveobuhvatna izmjena Izbornog zakona BiH sukladno Odluci Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovima naroda kao institucijama koje su Ustavom namijenjene za zaštitu kolektivnih prava konstitutivnih naroda u BiH, te presudama ESLJP kako bi se otklonila diskriminacija i prema pojedincima.

Upravo se čita:  Četvorica radnika iz BiH uhvaćena u teškoj krađi: Napravili štetu od nekoliko stotina hiljada eura

Predsjedateljica Krišto je iskazala zahvalnost Belgiji na kontinuiranoj potpori europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, a posebice spremnosti da nam prenesu iskustva i znanja u oblasti europskih integracija, o europskom mehanizmu koordinacije i transpoziciji EU zakonodavstva. Kazala je da je ovaj posjet ministrice Lahbib veoma značajan za jačanje političkih odnosa, te da će ponovno otvaranje Veleposlanstva Belgije u BiH doprinijeti unapređenju odnosa i intenziviranju suradnje u kontekstu EU integracija, kao i gospodarstvene suradnje.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Voditeljica Merima Šemić-Prguda o napuštanju BiH: “Srce se slomi jer je to sve što vi jeste. I to je tužno. I ljuta sam, beskrajno”

Voditeljica Merima Šemić – Prguda nedavno je okrenula novi list i s porodicom napustila rodno Sarajevo i posao na...

Možda vas zanima i ovo