Subota, 23 rujna, 2023

Krišto sa zamjenikom generalnog direktora EEAS-a Makovecom

Preporučeno

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu sa zamjenikom generalnog direktora Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) i direktorom za zemlje zapadne Europe, zapadnog Balkana, Tursku i Veliku Britaniju Markom Makovecom o europskom putu Bosne i Hercegovine. Sastanku je prisustvovao i šef Delegacije EU u BiH i posebni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.

Predsjedateljica Krišto je zahvalila EEAS-u na svesrdnoj pomoći institucijama BiH u integracijskom procesu, te potpori i razumijevanju situacije u Bosni i Hercegovini. Kazala je da je kandidacijski status ohrabrio sve političke aktere u BiH da združeno rade u korist europeizacije i transformacije našega društva. Istaknula je kako će prioriteti i fokus rada institucija BiH biti usmjereni na ispunjenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK. Dodala je da su kompromis i konsenzus ključni za daljnji napredak integracijskog procesa, kao i u osiguranje dugoročne stabilnosti BiH u procesu ograničene izmjene Ustava BiH i temeljite reforma izbornog zakonodavstva.

Upravo se čita:  Nakon što je Helez izjavio da Dodik namjerava pobjeći iz BiH, oglasio se i Nešić

Naglasila je da Vijeće ministara BiH radi ozbiljno i dinamično na ubrzanju reformskih procesa te su, pored usvojenog proračuna za 2023. godinu, usvojeni Program ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za razdoblje 2023. – 2025. i Sporazum o financiranju Godišnjeg akcijskog plana u prilog Paketu za energetsku potporu za Zapadni Balkan u korist BiH za 2023., a od ključnih prioriteta Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSVT-u i Strategija za borbu protiv organiziranog kriminala 2023. – 2026.

Upravo se čita:  Face TV objavio stenogram razgovora Saracina i Dodika: "Koju valutu planirate da uvedete kada se otcijepite?"

Predsjedateljica Krišto je istaknula posvećenost Vijeća ministara BiH suradnji s EU, te regionalnim i europskim inicijativama utemeljenim na dobrosusjedstvu, jačanju dijaloga, mira i stabilnosti. Naglasila je neupitnost usklađivanja vanjske politike Bosne i Hercegovine sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU. (kraj)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prognoza meteorologa: Evo kakvo će vrijeme biti do 4. oktobra

Ciklona će u dane vikenda u Bosni i Hercegovini donijeti padavine i manje topao zrak u odnosu na proteklu...

Možda vas zanima i ovo