Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Krvni pritisak treba mjeriti na obje ruke

Preporučeno

Mjerenje krvnog pritiska na obje ruke pacijenata trebala bi da bude rutinska procedura zbog toga što razlike u pritiscima između dvije ruke mogu ukazivati na zdravstvene probleme, pokazala su istraživanja Univerziteta Ekseter.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Portal Magazin prenosi da je istraživanjem utvrđeno da velike razlike u krvnom pritisku mogu značiti povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrti.

Iako se postojećim preporukama traži da ljekari mjere pritisak na obje ruke, to se često ne radi.
Kristofer Klark s Univerziteta Ekseter proučio je 28 ranijih istraživanja koja su se bavila tom problematikom i utvrdio da razlika u sistoličkom pritisku od 10 mm stupca žive između dvije ruke može značiti postojanje povišenog rizika od pojave asimptomatske periferne vaskularne bolesti – bolesti perifernih arterija koje dovode do problema snabdijevanja krvlju nogu i stopala.

Rana detekcija te bolesti važna je zbog toga što se mjerama poput prestanka pušenja ili snižavanja pritiska može spriječiti njeno napredovanje.

Razlika pritiska između dvije ruke od 15 mm stupca žive mogla bi da ukaže na povećani rizik od cerebrovaskularnih bolesti, kao i na 70 odsto povećanje rizika od smrti zbog bolesti srca i krvnog sistema i 60 odsto povećanje rizika od smrti od svih drugih uzorka, upozoravaju naučnici Univerziteta Ekseter.
(Agencije)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas