Subota, 22 lipnja, 2024

Kuharica bila kliconoša salmonele u Studentskom centru u Banjoj Luci

Preporučeno

Kliconoša salmonele u banjalučkom Studentskom centru “Nikola Tesla” bila je kuharica, koja je spornog dana, kada se pojavilo trovanje, radila na posluživanju hrane, rekao je Srni koordinator inspekcije za hranu u Odjeljenju za inspekcijske poslove grada Banja Luka Igor Vrućinić.

banjaluka
Klinički centar Banja Luka

On kaže da je nalazom Higijensko-epidemiološke službe banjalučkog Doma zdravlja potvrđeno da je u okviru sanitarnog pregleda, mikrobiološkom analizom kod jedne kuharice Studentskog centra “Nikola Tesla” izolovana salmonela.

“Prema nalazu ovlaštenih laboratorija, kod četiri radnika pronađena je bakterija stafilokokus aureus, a kod jedne radnice je izlovana salmonela enteritidis”, rekao je Vrućinić.

On je naglasio da su u toku inspekcijskog nadzora svi radnici imali uredne sanitarne knjižice, dodajući da se sanitarni pregled obavlja svakih šest mjeseci.

Upravo se čita:  Drama u bh. gradu: Napao suprugu, ona ga teško pretukla i "istresla" pred Dom zdravlja

Vrućinić je naveo da je kuharicom, kod koje je izolovana salamonela, obavljen razgovor, te da ona nije pokazivala nikakve simptome bolesti. “Ona je izlučivala salamonelu i vjerovatno je zarazila radne površine”, rekao je Vrućinić.

On je pojasnio da čovjek može da bude kliconoša i da ima salamonelu u sebi, a da pri tome ne mora da bude bolestan i da pokazuje simptome.

“Radnik nije kriv što je bolestan, a imao je urednu sanitarnu knjižicu. Niko nije krivično, niti prekršajno kriv”, rekao je Vrućinić i dodao da je kuhinja Studentskog centra “Nikola Tesla” uredna i čista i zadovoljava sve standarde.

Vrućinić je rekao da policija istražuje nestanak uzorka hrane koju su jeli oboljeli studenti.

Upravo se čita:  Radnica iz BiH kojoj je šefica poklonila crveni Mercedes još u šoku: Čula je kako želim dići kredit da bih ga kupila

“Ako bude elemenata za krivične prijave, one će biti podnesene. Policijska istraga je u toku i vidjećemo šta će pokazati, a u skladu sa tim ćemo i mi kao inspekcija djelovati”, dodao je Vrućinić.

Što se tiče ispekcije, Vrućinić kaže da kuharica nije kriva što je bila bolesna.

On je podsjetio da su studenti u kampusu konzumirali istu hranu kao i u Studentskom centru “Nikola Tesla”, ali da tamo nije došlo do trovanja.

Glavni republički inspektor Pejo Đurašinović rekao je Srni da osoba kod koje je izolovana salmonela ne može obavljati poslove koji podrazumijevaju kontakt sa hranom i da mora biti upućena na bolovanje za vrijeme trajanja kliconoštva.

Đurašinović podsjeća da je inspektor tokom kontrole u menzi Studentskog centra “Nikola Tesla” utvrdio da su u tom momentu svi radnici imali uredno ovjerene sanitarne knjižice, da su higijensko-sanitarni uslovi bili na zadovoljavajućem nivou, te da se u laboratoriji redovno vrši ispitivanje hrane koja se priprema i poslužuje u menzi.

Upravo se čita:  Mehaničari u Sarajevu naplatili veliki servis koji nisu uradili

On kaže da je inspektor odmah preduzeo preventivne mjere i naložio asanaciju kuhinje u menzi, što obuhvata detaljno čišćenje, ribanje i dezinfekciju radnih površina, a svi radnici koji rukuju sa hranom upućeni su na vanredni sanitarni pregled.

U banjalučkoj Klinici za infektivne bolesti bilo je hospitalizovano 25 studenata zbog trovanja hranom u Studentskom centru “Nikola Tesla”.

Prvi studenti su hospitalizovani 7. jula, a svi oboljeli, koji se hrane u menzi, večerali su 5. jula makarone sa piletinom.

Izvor: Srna

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Direktor Elektroprivrede BiH nema dobre vijesti: Ispadi, puput jučerašnjeg kolapsa, mogući su i ubuduće!

Neviđeni kolaps elektroenergetskog sistema - na dva sata paralizirana Bosna i Hercegovina, Crna Gora i dio Hrvatske... O uzrocima...

Još vijesti za vas