Subota, 20 srpnja, 2024

Kurbani ove godine koštaju od 350 KM: “Najskuplji je preko Islamske zajednice”

Preporučeno

Uprkos poskupljenju, očekuje se da će veliki broj vjernika i dalje obaviti obred klanja kurbana, s obzirom na njegovu važnost u islamskoj tradiciji.

Cijena kurbana u Bosni i Hercegovini ove godine je znatno povećana, izazivajući zabrinutost među vjernicima i organizatorima kurbanskih akcija.

Prema podacima koje su objavile vjerske zajednice i udruženja stočara, prosječna cijena kurbana porasla je za oko 20% u odnosu na prethodnu godinu. Glavni razlog za poskupljenje je rast cijena stočne hrane, goriva i drugih troškova proizvodnje.

Ovo povećanje dolazi u vrijeme kada se mnogi vjernici pripremaju za Kurban-bajram, jedan od najvažnijih islamskih praznika. Mnogi od njih izražavaju zabrinutost zbog utjecaja koji će ovo poskupljenje imati na njihove porodične budžete piše Crna-Hronika.

Upravo se čita:  Srce mladog Mostarca Adnana Šemića nije izdržalo: Željko plakao kao malo dijete kada su mu javili, dio jetre donirat će njegovom bratu Anelu

Koje su cijene?

Islamska zajednica u BiH napravila je akciju “Kurbani 2024”, nadležne institucije Islamske zajednice će izvršiti organizirani otkup i osigurati kurbane za humanitarne potrebe i potrebe obrazovnih institucija u našoj zemlji, po cijeni od 490 KM.

Kurbani preko IZ BIH, Foto: Screenshot

Kurbansko meso koje se dobije izvršenjem propisa kurbana već duži niz godina se usmjerava u humanitarne svrhe, za potrebe povratnika, siromašnih, ugroženih, zavodima za nezbrinutu djecu i djecu sa potrebama, licima u kolektivnim centrima, socijalnim ustanovama, bolnicama, studentskim domovima, medresama i fakultetima Islamske zajednice u BiH”, naveli su nedavno iz Islamske zajednice.

Upravo se čita:  Konjic: Poskok i šarka ugrizle tri osobe u jednom danu, veoma su agresivne

Dobrotvorno društvo Merhamet ima svoju akciju kurbana na svojoj zvaničnoj stranici navode za kurbane u Mekki i Australiji da koštaju 320 KM, dok kurban u BiH košta 490 KM.

Udruženje Pomozi.ba i ove godine realizuje humanitarnu akciju “Kurban 2024”.

Foto: Screenhsot

“Zbog situacije na tržištu, odnosno poskupljenja kurbana, ovaj put idemo sa jedinstvenom cijenom koja za sve građane koji žele putem našeg Udruženja uplatiti kurban iznosi 440 KM (225 EUR ili 243 USD)”, navode iz Pomozi.ba

Građani kurbane traže i preko Olx-a gdje se njihova cijena kreće od 350 do 500 KM, a cijena ovnova ide i do 800 KM.

Upravo se čita:  Više vozila EUFOR-a parkirano u centru Bijeljine
Foto: Screenshot

Kod stočara cijema se kreće od 400, do 500 KM, a neki od njih u cijenu uračunavaju čuvanje životinje do Bajrama a neki dodatno naplaćuju proces klanja u iznosu od 20 KM.

Uprkos poskupljenju, očekuje se da će veliki broj vjernika i dalje obaviti obred klanja kurbana, s obzirom na njegovu važnost u islamskoj tradiciji. Vjerske zajednice i organizacije već su počele sa pripremama kako bi osigurale da sve teče glatko i u skladu sa vjerskim propisima.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

Hrvatski državljanin (67) zaradio je krivičnu prijavu jer je u Hrvatsku unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova...

Još vijesti za vas