Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Kusturica: Hoće da mi otmu Andrićgrad

Preporučeno

Reditelj Emir Kusturica izjavio je da opštinska vlast u Višegradu, funkcioneri SDS-a, vode medijsku hajku protiv njega i da se plaši da žele da otmu Andrićgrad.

Andricgrad

“U Višegradu se vodi borba između civilizacije i anticivilizacije. Ovo drugo zastupa opštinska vlast, funkcioneri SDS, čija su najveća kulturna djela džip `micubiši` na plin i pjevačica Stoja. Danima vode medijsku hajku protiv mene. Plašim se da žele da mi otmu Andrićgrad”, rekao je Kusturica za “Blic”.

On je naveo da je lokalnoj vlasti sporno, navodno, poslovanje Andrićgrada.

“Nakon što im dostavimo finansijske izvještaje, potpuno tačne i lako provjerljive, oni ih usvoje, ali onda u novinama pokreću priču o poravnanju računa. Kada naši emisari pitaju o kakvom poravnjanju se radi, oni nemušto sliježu ramenima”, pojasnio je Kusturica.

Upravo se čita:  U FBiH prosječna bruto plata 2.045 KM

On je naveo da se to dva puta dogodilo i da je shvatio da hoće da ga otjeraju iz Andrićgrada “i da oni ujašu na bijelom konju”. “Interes im je novac”, istakao je proslavljeni režiser.

Kusturica je naveo da Andrićgrad, iako u fazi gradnje, prihoduje i postaje samoodrživ, kao i da je sa čelnicima opštine pokušavao da izgladi nesporazum, ali da nije vrijedilo.

“Njihov argument je Andrićgrad u Višegradu, a ne Višegrad u Andrićgradu. Nisam protiv, ali strahujem. Ista ta garnitura vladala je od 1995. do 2008. Za to vrijeme nisu se sjetili da osvijetle stari višegradski most, jedino lijepo u varoši”, rekao je Kusturica.

Upravo se čita:  Fuada nema od utorka, supruga Mevlida moli za pomoć: "Bolestan je od prošle godine"

On je naveo da su u to vrijeme lokalne vlasti dozvolile da u Drinu otiče termalna voda iz Višegradske banje. “Andrićev spomenik nije vraćen ni poslije 19 godina. Pozvao sam ih kada sam dovodio Moniku Beluči. Nisu došli! Njih ljepota i kultura ne zanimaju”, dodao je Kusturica.

On je rekao da u objektima Andrićgrada platu prima 51 radnik, da je na neimarskim radovima angažovano 150, a u sezoni 250 do 300 radnika.

Upravo se čita:  Bliži se 1. maj: Janje od 15 kilograma košta 345 KM!

Prema Kusturičinim riječima, Višegrad je stoodstotni vlasnik nove opštinske zgrade u Andrićgradu, ali u nju se vlast eće useliti. Jedini su vlasnici i pozorišta. Slovenski institut vlasništvo je Vlade Republike Srpske.

“Na preostalim objektima opština i država imaju po 24,5 a ja 51 odsto. Oni se s tim ne mire, ali neće me pokolebati, nastavljamo sa ulaganjima. Andrićgrad će biti završen, postaće kulturološka i slovenska tvrđava, jača i od mene, i od njih, i od /predsjednika Republike Srpske Milorada/ Dodika i trajaće vijekovima”, istakao je Kusturica.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas