Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Kusturica: Hoće da mi otmu Andrićgrad

Nemojte propustiti

Reditelj Emir Kusturica izjavio je da opštinska vlast u Višegradu, funkcioneri SDS-a, vode medijsku hajku protiv njega i da se plaši da žele da otmu Andrićgrad.

Andricgrad

“U Višegradu se vodi borba između civilizacije i anticivilizacije. Ovo drugo zastupa opštinska vlast, funkcioneri SDS, čija su najveća kulturna djela džip `micubiši` na plin i pjevačica Stoja. Danima vode medijsku hajku protiv mene. Plašim se da žele da mi otmu Andrićgrad”, rekao je Kusturica za “Blic”.

On je naveo da je lokalnoj vlasti sporno, navodno, poslovanje Andrićgrada.

“Nakon što im dostavimo finansijske izvještaje, potpuno tačne i lako provjerljive, oni ih usvoje, ali onda u novinama pokreću priču o poravnanju računa. Kada naši emisari pitaju o kakvom poravnjanju se radi, oni nemušto sliježu ramenima”, pojasnio je Kusturica.

Upravo se čita:  Neko je u Širokom Brijegu bacio hrpu banana: Jesu li upravo to 'kokainske banane'?

On je naveo da se to dva puta dogodilo i da je shvatio da hoće da ga otjeraju iz Andrićgrada “i da oni ujašu na bijelom konju”. “Interes im je novac”, istakao je proslavljeni režiser.

Kusturica je naveo da Andrićgrad, iako u fazi gradnje, prihoduje i postaje samoodrživ, kao i da je sa čelnicima opštine pokušavao da izgladi nesporazum, ali da nije vrijedilo.

“Njihov argument je Andrićgrad u Višegradu, a ne Višegrad u Andrićgradu. Nisam protiv, ali strahujem. Ista ta garnitura vladala je od 1995. do 2008. Za to vrijeme nisu se sjetili da osvijetle stari višegradski most, jedino lijepo u varoši”, rekao je Kusturica.

Upravo se čita:  Još jedna akcija inspekcije: Zabranjen uvoz krompira zbog nedozvoljene količine pesticida

On je naveo da su u to vrijeme lokalne vlasti dozvolile da u Drinu otiče termalna voda iz Višegradske banje. “Andrićev spomenik nije vraćen ni poslije 19 godina. Pozvao sam ih kada sam dovodio Moniku Beluči. Nisu došli! Njih ljepota i kultura ne zanimaju”, dodao je Kusturica.

On je rekao da u objektima Andrićgrada platu prima 51 radnik, da je na neimarskim radovima angažovano 150, a u sezoni 250 do 300 radnika.

Upravo se čita:  'Ono od čega sam strijepio...': Meteorolog Nedim Sladić komentirao ljetnu prognozu AccuWeathera

Prema Kusturičinim riječima, Višegrad je stoodstotni vlasnik nove opštinske zgrade u Andrićgradu, ali u nju se vlast eće useliti. Jedini su vlasnici i pozorišta. Slovenski institut vlasništvo je Vlade Republike Srpske.

“Na preostalim objektima opština i država imaju po 24,5 a ja 51 odsto. Oni se s tim ne mire, ali neće me pokolebati, nastavljamo sa ulaganjima. Andrićgrad će biti završen, postaće kulturološka i slovenska tvrđava, jača i od mene, i od njih, i od /predsjednika Republike Srpske Milorada/ Dodika i trajaće vijekovima”, istakao je Kusturica.

Pročitajte još

Izdvajamo

Povratnik Asim Grozdanić sam obnovio kuću i živi od svog rada: Nisam nikad dobio nikakav poticaj

Njegovoj supruzi nedostaje nekoliko godina staža kako bi se penzionisala. Asim Grozdanić (65) među prvim je povratnicima u bihaćko naselje...

Možda vas zanima i ovo