Utorak, 25 lipnja, 2024

Kvalitet zraka u Sarajevu zavisi 50 posto od kućnih ložišta, a 30 posto je utjecaj saobraćaja

Preporučeno

Rezultati istraživanja će pružiti naučne argumente za uvođenje potrebnih mjera radi poboljšanja kvaliteta zraka u Sarajevu.

Zrak u Bosni i Hercegovini, posebno u centralnim i sjevernim kotlinskim i dolinskim dijelovima zemlje izrazito je loš i nezdrav. Indeks zagađenja je visok tokom cijele godine, a cestovni saobraćaj je često jedan od većih uzroka zagađenja.

Kako bi se ispitalo u kojoj mjeri emisije iz saobraćaja utiču na zagađenje zraka rađeno je istraživanje na frekventnim cestama u Sarajevu. Pokrenula ga je Švedska agencija za zaštitu okoliša (Swedish EPA) i Švedski institut za istraživanje okoliša (IVL), u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja, te Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Mjerenje se vršilo pomoću instrumenta za daljinsko ispitivanje koji se postavlja uz cestu i mjeri emisije CO, HC, NOx i čestica iz vozila. Mjerači su bili postavljeni pet dana (27.6-1.7.) na nekoliko različitih lokacija i to u ulicama Alipašina prema skretanju za Betaniju, Kurta Schorka prije Stupske petlje, Hamdije Čemerlića kod nadvožnjaka i Alije Kučukalića kod pijace.

“Istraživanje se radi u sklopu projekta “IMPAQ – Poboljšanje kvaliteta zraka i upravljanja kvalitetom zraka u BiH”. Riječ je o trogodišnjem projektu koji bi trebao dati dugoročna rješenja za poboljšanje kvaliteta zraka u BiH. Kako je Sarajevo jedan od najzagađenijih gradova, istraživanje smo započeli upravo ovdje. Koristimo tehnologiju koja omogućava mjerenje emisija u prometu u realnom vremenu i zove se “daljinska detekcija”. Na ovaj način moguće je izmjeriti emisije iz hiljada pojedinačnih vozila tokom uobičajenog radnog dana. Zahvaljujući njoj moguće je napraviti procjenu emisije i kasnije definisati prijedloge za uvođenje lokalnih mjera kojima će se reducirati zagađenje“, kazao je Ake Sjoding iz IVL-a i podsjetio kako se ova metoda mjerenja koristi u
mnogim velikim evropskim gradovima.

Upravo se čita:  Ovo je 50 proizvoda kojima su "zaključane" cijene u FBiH, takve će ostati naredna tri mjeseca

Rezultati istraživanja će pružiti naučne argumente za uvođenje potrebnih mjera radi poboljšanja kvaliteta zraka u Sarajevu.

“Dosadašnje analize su pokazale da kvalitet zraka zavisi od kućnih ložišta, negdje oko 50%, preko 30 % je uticaj iz saobraćaja, a u ostalom procentu industrija, pri čemu se ovi omjeri tokom godine mijenjaju. Urbani transport je generalno odgovoran za veliki procenat emisija i stakleničkih gasova koje utiču na klimatske promjene. Budući da je raspon uticaja na okoliš širok, potrebno je definisati integralni paket regulatornih i finansijskih mjera za redukciju zagađivanja zraka iz saobraćaja. Upravo je to glavni cilj projekata koji Vlada Kantona Sarajevo realizuje sa švedskim i drugim međunarodnim partnerima. Da bi bili što efikasniji u ovom procesu, potrebno je vršiti monitoring i specijalna mjerenja, kao ova kojima danas prisustvujemo. Iz dosadašnjih istraživanja
znamo da je uticaj saobraćaja na kvalitet zraka podcijenjen, budući da smo koristili za procjene metodologije i evropske emisione standarde, a naša vozila su u prosjeku starija i najčešće ne posjeduju katalizatore i filtere za prečišćavanje gasova. Dobijene podatke ćemo moći koristiti za različite vrste poređenja, a bit će nam od koristi pred nastupajuću zimsku sezonu tako da možemo inovirati plan interventnih mjera za slučajeve prekomjernog zagađenja zraka u KS“, kazao je Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Upravo se čita:  U BiH ekstremno visoke temperature, upaljen crveni meteoalarm

Prilikom mjerenja uzimaju se u obzir geografski i vremenski uslovi, ali i prikupljaju informacije o vrsti i modelu vozila. Biraju se lokacije sa blagim nagibom uzbrdo, ili na izlazima iz kružnog toka, na kojima vozila prolaze sa dovoljnim opterećenjem motora, a time i dovoljnom količinom izduvnih gasova.

“Ministarstvo saobraćaja je aktivno učestvovalo u mjerenju emisija štetnih čestica iz vozila. Nakon pet dana mjerenja radit će se obrada podataka i znat ćemo tačno koliko je učešće zagađenja samo iz saobraćaja. Trebamo uzeti u obzir činjenicu da je ljeto i da je zagađenje dosta manje nego u zimskom periodu, ali je i dalje prisutno, te da je trenutno zagađenje očigledno iz vozila. Rezultati će nam pomoći da kreiramo dalje strateške pravce te odredimo uvjete kretanja vozila u samom centru grada”, poručuje Tarik Bašović, pomoćnik ministra saobraćaja Kantona Sarajevo.

Upravo se čita:  Neum pun turista: Za vikend se očekuje da bi mogao biti 100 posto popunjen

Ova pilot studija će se moći koristiti i za buduće praćenje zagađenja. Pomoći će boljem razumijevanju štetnog uticaja saobraćaja na kvalitet zraka, boljem planiranju mjera te podizanju svijesti građana i vlasnika automobila o zagađenju.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Je li moguća prosječna plata od 2.000 maraka?

Ekonomisti poput Zorana Pavlovića ističu da je potrebno resetovati ekonomski sistem kako bi se osiguralo da radna snaga dobije...

Još vijesti za vas