Utorak, 25 lipnja, 2024

Lajčak s Nikšićem i Konakovićem: Države članice EU spremne su da pomognu BiH na njenom evropskom putu

Autor:Patria

Preporučeno

Federalni premijer Nermin Nikšić susreo se danas s posebnim predstavnikom EU za pitanja Zapadnog Balkana i dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Teme razgovora bile su pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, te koraci koje vlasti u Federaciji BiH trebaju poduzeti na tom putu.

Lajčak je dao podršku novoj Vladi Federacije BiH, te izrazio nadu i uvjerenje da će nove vlasti u BiH ubrzano raditi na prevazilaženju blokada i saradnji na EU putu.

Upravo se čita:  Meteoalarm izdao više upozorenja za Bosnu i Hercegovinu: U nekim dijelovima toplotni udari, u drugima se sprema olujno nevrijeme

Nikšić je Lajčaka upoznao s osnovnim smjernicama djelovanja nove Federalne vlade i reformama koje se planiraju poduzeti.

Sastanak s Lajčakom održao je i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

Lajčak je čestitao uspostavljanje vlade na svim nivoima, sa posebnim akcentom na važnost uspostave vlade u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Pozdravio je i dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, te stavio fokus na ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

Upravo se čita:  Nezavisni operator sistema: Normalizovano napajanje strujom u većini BiH

Izrazio je spremnost država članica Evropske unije da pomognu Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

Na sastanku je bilo riječi i o ratifikaciji tri regionalna sporazuma o mobilnosti u okviru Berlinskog procesa, o čemu je Konaković kazao da se nada da će i u Bosni i Hercegovini uskoro biti ratificirani, a po uzoru na zemlje regiona koje su to učinile ili su na putu da učine kao što su Crna Gora i Srbija.

Upravo se čita:  Kreće voz iz Sarajeva za Ploče: Poznate i cijene karata

Izrazio je uvjerenost da je novoformirano Vijeće ministra BiH za realizaciju značajnih energetskih, infrastrukturnih i svih drugih projekata, te da nema sumnji da će uspostavljena koalicija o svim kvalitetnim projektima koji donose bolji životni ambijent za naše građane biti jedinstvena.

Konaković će se večeras u Mostaru susresti i sa domaćim, te liderima iz regiona, gdje je za sutra planirano otvaranje Međunarodnog sajma gospodarstva.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Je li moguća prosječna plata od 2.000 maraka?

Ekonomisti poput Zorana Pavlovića ističu da je potrebno resetovati ekonomski sistem kako bi se osiguralo da radna snaga dobije...

Još vijesti za vas