Utorak, 27 veljače, 2024

Lavrov nakon propalog puta u Beograd: S Vučićem sam htio razgovarati o BiH

Autor:Agencije

Preporučeno

Lavrov je kazao kako je htio s Vučićem razgovarati o regionalnim temama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov progovorio je na press konferenciji o posjetu Srbiji, od kojeg neće biti ništa, što je potvrdio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ustvrdivši da je posjet otkazan.

Kazao je i da je situacija oko posjeta Srbiji nezamisliva, ustvrdivši da se NATO i EU služe “najgrubljim stredstvima”.

Upravo se čita:  Policiji predao arsenal oružja: Donio puške, bombe, mine, kapsile i 1.734 metka

“Zapad jasno daje do znanja Rusiji da će nastaviti vršiti pritisak na Moskvu, ne prezajući od bilo kakvih sredstava”, rekao je Lavrov.

Kazao je kako su pozvali ministra vanjskih poslova Srbije da posjeti Rusiju i da se nada da njegov avion neće doživjeti “sramotu od strane Brisela”.

“Siguran sam da će biti puno objašnjenja. Zemlje koje su onemogućile let ruskog avion pozivat će se na naredbe NATO-a i SAD-a. Naši odnosi sa Srbijom neće biti uništeni. Niko ih neće uništiti”, navodi.

Upravo se čita:  Hrvatica (42) zavela penzionera (74): Rekla mu da je doktorica, uzela mu 11.000 eura

Lavrov je kazao kako je htio s Vučićem razgovarati o regionalnim temama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

“Nisu htjeli Rusiji dati platformu u Beogradu da Moskva izrazi svoj stav o nizu regionalnih pitanja, da u glavnom gradu Srbije razgovaramo o položaju Kosova i Bosne i Hercegovine. Očito nisu željeli da mi pružimo podršku Beogradu i njihovoj inicijativi otvorenog Balkana, koja je trebala poboljšati odnose u regiji. Sada je jasno da NATO i Bruxelles žele Balkan pretvoriti u svoj projekt ‘Zatvoreni Balkan”, ustvrdio je šef ruske diplomatije.

Upravo se čita:  Firma iz Hrvatske poslala radnike na rad u Njemačku: Radili na crno, njemačka policija ih privela

Podsjećanja radi, posjeta ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova propala je nakon što su Sjeverna Makedonija, Bugarska i Crna Gora odbile dati dozvolu za prelet njegovog aviona.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Akcija FUP-a u Sarajevu: Uhapšene dvije osobe, zaplijenjeni kokain i oružje

Policijski službenici Federalne uprave policije su poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti u predmetu „Izvor 2“, pod nadzorom...

Još vijesti za vas