Subota, 22 lipnja, 2024

Lavrov u Hrvatskoj ponovo o našoj domovini: Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini je anakronizam

Autor:Anadolija

Preporučeno

Lavrov je kazao kako se slaže s hrvatskom stanom, kada je riječ o reformi izbornog sustava u BiH, kako svaki narod treba moći izabrati svog legalnog predstavnika u organima vlasti, uključujući Predsjedništvo BiH.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj, a na sastanku su razgovarali o situaciji u susjedstvu, posebno u BiH, ali i o ostalim kriznim žarištima.

Nakon službenog sastanka dvojice ministara, održana je ceremonija potpisivanja Programa suradnje u području kulture između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije za razdoblje 2020. – 2022. te Plana konzultacija između Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije za razdoblje 2021. – 2022.

Hrvatski ministar Grlić Radman je naglasio kako je, unatoč postojećim problemima, komunikacijski kanal između Europske unije i Ruske Federacije, potrebno održavati otvorenim.

Jedan od važnih tema razgovora bila je situacija u zemljama zapadnog Balkana, posebno su se dotaknuli situacije u BiH, pri čemu je hrvatski ministar Radman ukazao na važnost održanja konstitutivnosti sva tri naroda te njihovog prava da biraju dvoje legitimne predstavnike.

Upravo se čita:  Crnogorci dižu helikoptere da bi otklonili kvar koji je Balkan ostavio bez struje

“Imamo jedinstven stav po pitanju Bosne i Hercegovine da je potrebno striktno poštivanje Daytonskog sporazuma i njegovih temelja koji se tiču jednakopravnosti i konstitutivnosti sva tri naroda te dva entiteta. Razgovarali smo i o stanju na Kosovu gdje je potrebna provedba Rezolucije UN-a te potrebi da Priština ispuni obvezu stvaranja srpskih općina na sjeveru Kosova”, kazao je Lavrov.

Lavrov je kazao kako se slaže s hrvatskom stanom, kada je riječ o reformi izbornog sustava u BiH, kako svaki narod treba moći izabrati svog legalnog predstavnika u organima vlasti, uključujući Predsjedništvo BiH.

“Stoga smatramo da je potrebna reforma izbornog zakona. Nemamo potrebu suprotstavljati se da neka zemlja uđe u neki savez, pa je naš stav o BiH i njenom članstvu u NATO-u isti. BiH je neovisna zemlja, unatoč tome što u njoj još uvijek postoji vanjski protektorat u obliku visokog predstavnika, što smatram anakronizmom. BiH u skladu sa svojim Ustavom i Dejtonskim sporazumom treba sama odlučivati o vanjskopolitičkoj liniji. Svi trebaju poštivati odluke koju Bih donosi a koje su u skladu s Dejtonskim sporazumom, ali treba shvatiti da BiH nema bez poštivanja sva tri naroda. To podrazumijeva i poštivanje stave Republike Srpske o vojnoj neutralnosti”, kazao je Lavrov.

Upravo se čita:  Novi detalj tragedije kraj Obrovca u kojoj je stradala porodica: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka

Govoreći o jugoistoku Ukrajine, Lavrov je naglasio važnost provedbe sporazuma iz Minska koji je u suglasnosti s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a. Odbacio je optužbe o upletenosti ruskih hakera u nedavno održane predsjedničke izborne u SAD-u te dodao kako su te optužbe uperene prema Moskvi, kao i u slučaju trovanja Navaljnova, lažne. Poručio je kako SAD nastoji potkopavati čitav pravoslavni svijet, pa tako i Ukrajinu.

Lavrov je ocijenio kako unatoč problemima u dijalogu Ruske Federacije s Europskom unijom postoji dobar i konstruktivan odnos s Republikom Hrvatskom.

Upravo se čita:  Skandalozan govor načelnika Nikšića: 'Ako nismo braća, završićete kao Turci'

Hrvatski ministar Grlić Radman je pohvalio ulogu Ruske Federacije u postizanju primirja u Nagorno Karabahu, a razgovarali su i o aktualnom stanju u Ukrajini, na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

Ruski ministar Lavrov je ocijenio kako je potpisivanje sporazuma na području kulture važno za područja znanosti i obrazovanja za oba naroda, a naveo je kako je jedna od tema bilo otvaranje ruskog centra za znanost i u kulturu u Zagrebu koji postoji u mnogim gradovima

Dva ministra istaknula su kako je važno produbljivati međusobne gospodarske odnose, za što postoji potencijal, posebno u sferi turizma, a navedeno je i već uspješno poslovanje ruskih firmi Sberbank i Gazprom u Hrvatskoj.

Nakon sastanka Lavrova s predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem danas će ruski ministar sudjelovati na svečanoj ceremoniji otvaranja nove zgrade Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj.

Ruski ministar Lovrov boravio je zadnji put u službenom posjetu Hrvatskoj 2004. godine.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

‘Svekrva me nije voljela jer sam muslimanka, a drugi muž otjerao iz kuće’: Burni detalji iz života Selme Bajrami

Privatni život popularne folkerke privlačio je oduvijek veliku pažnju, pogotovo kad se saznalo da ima velike probleme sa bivšim...

Još vijesti za vas