Srijeda, 17 srpnja, 2024

Lendo: Pozivam Visokog predstavnika da preduzme sve potrebne mjere i radnje s ciljem otklanjanja opasnosti koje prijete od podrivanja Dejtonskog sporazuma

Preporučeno

- Činjenice o kojim sam obaviješten iz medija, dovode do jasnog zaključka da tzv"sporazum" ali i rješenje o formiranju radne grupe s ciljem pripreme istoga, sadrže elemente krivičnog djela „Napada na ustavni poredak".

Dejtonskim mirovnim sporazumom izvršena je administrativna reorganizacija Republike Bosne i Hercegovine koja je svoj međunarodno pravni, politički i teritorijalni kontinuitet nastavila kroz državu Bosnu i Hercegovinu.

Protiv pravna namjera vlasti entiteta Rs da predlože tzv. „sporazum o razdruživanju entiteta Rs i FBIH” predstavlja neposredno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i napad na teritorijalni integritet i ustavno pravni poredak države Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Troškovi zaštite političara u BiH prelaze dva miliona maraka: Da li su opravdani?

Činjenice o kojim sam obaviješten iz medija, dovode do jasnog zaključka da tzv”sporazum” ali i rješenje o formiranju radne grupe s ciljem pripreme istoga, sadrže elemente krivičnog djela „Napada na ustavni poredak”. Dakle, ako neko zaprimi takav akt, zaprimit će sredstvo kojim je izvršeno krivično djelo i obavezan je isto odmah da preda u posjed nadležnom Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Vlasti RS planiraju izgradnju memorijalnog kompleksa stradalim Srbima i crkvu u Konjević Polju

Pozivam Visokog predstavnika da preduzme sve potrebne mjere i radnje s ciljem otklanjanja opasnosti i sprečavanjem nastanka posljedica koje prijete od podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i napada na ustavni i pravni poredak države Bosne i Hercegovine.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Kako je došlo do lančane havarije na Balkanu 21. juna: Sve je počelo prekidima na dva dalekovoda

Evropska mreža operatora prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E) objavila je da se lančana havarija 21. juna dogodila po iskakanju...

Još vijesti za vas