Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Lendo za danas zakazao sastanak: Procurili detalji nove SDA ponude?

Preporučeno

Informacija o pozivu na sastanak dostavljena je i visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo (Stranka demokratske akcije – SDA) uputio je poziv na sastanak predsjednicima SDA, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Socijaldemokratske partije (SDP) s izabranim rukovodstvom Federacije BiH u ponedjeljak, 17. aprila.

U pozivu upućenom Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću, Nerminu Nikšiću te predsjednici FBiH Lidiji Bradari (HDZ) i potpredsjedniku Igoru Stojanoviću (SDP), Lendo navodi da im se obraća povodom činjenice da je 6. aprila istekao Ustavom FBiH predviđeni rok za izbor novog saziva Vlade FBiH.

Informacija o pozivu na sastanak dostavljena je i visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

Izetbegović i Nikšić nisu se oglašavali povodom poziva – u SDP su negativno komentirali poziv, doduše interno, a ne javno, dok je konkretnu ‘odbijenicu’ Lendi dao Dragan Čović, šef HDZ-a. On je, nakon sjednice HNS-a, poručio:

Upravo se čita:  "Mislim i na ugroženost naroda na Kosovu i RS-u": Vučić ponovo najavio najtežu godinu, sukobe i nemire

“Lendo ima svoju predsjednicu Federacije i neka s njom komunicira. Nema nikakve osnove da ja kao predsjednik HDZ-a komuniciram s dopredsjednikom FBiH. Na razini Federacije smo tako organizirali, izabrali svoju predsjednicu, dok nije bila izabrana ja sam to mogao raditi, a danas je to Lidija Bradara. Neću se odazvati, ja sam taj poziv dao Bradari da ona to raščisti sa svojim potpredsjednikom. Lendo koristi te instrumente, očito ga netko dobro motivira, logistički prati da on poziva da o nečemu raspravljamo. O čemu ćemo raspravljati s gospodinom Lendom.”

A, šta bi danas Lendo mogao ponuditi učesnicima sastanka?

Kako je Lendo potvrdio 12. aprila, SDA je pripremila “rješenje na problem o kojem se sve više priča u posljednje vrijeme”.

“Vodili smo računa o odluci Parlamenta Federacije koji je inicirao da Christian Schmidt ne donosi bonske ovlasti i, s druge strane, vodili smo računa o sugestijama visokog predstavnika”, izjavio je Lendo, uz šta je dodao da je prema njegovom mišljenju najbolja opcija dogovor domaćih političara.

Upravo se čita:  Brza uspostava Vijeća ministara i nije neka sreća: Helez može biti smijenjen, ali ne i Staša Košarac

Ponudićemo nešto što je u interesu građana, što bi bilo dobro i prihvatljivo za Osmorku. Ne govorim o premijeru i bilo kojem dijelu kada je u pitanju učešće SDA”, kazao je tada Lendo.

U međuvremenu su procurili i neki konkretni (nezvanični) detalji ove ponude.

Prema spekulacijama, koje je objavio Politicki.ba, SDA bi mogla ponuditi formiranje koncentracijske Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u koju bi bili pozvani svi – od SDA i Demokratske fronte, preko Osmorke do HDZ BiH i HDZ 1990.

Mjesto premijera, dakako, pripalo bi SDA, a čak se spominju i konkretna imena – Suad Huskić, načelnik Tešnja ili Tahir Lendo, aktualni premijer SRednjebosanskog kantona.

Upravo se čita:  Dodikova odbrana zatražila odgodu sudskog ročišta, ovo je razlog

Ovome dodajmo kako se ove sedmice priprema čitav niz međustranačkih sastanaka. Tako su NES i Stranka za BiH pozvali SDA i DF na sastanak u srijedu, 19. aprila u 12 sati u zgradi Parlamenta FBiH. Također su inicirali i sastanak sa strankama – SDP, NS, NiP, PDA i BHI KF. On bi se trebao dogoditi dan ranije u isto vrijeme i na istom mjestu – 12 sati, zgrada Parlamenta FBiH.

Zanimljivo je da su se NES i SBiH odlučili za odvojene sastanke sa obje grupacije u parlamentu čime dodatno žele potvrditi da su grupacija stranaka “trećeg puta” – ni s ‘trojkom’, s kojom imaju potpisan sporazum na nivou Federacije BiH, ni sa SDA-DF, s kojima su u koaliciji u Unsko-sanskom kantonu.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U RS-u za “crni petak” potrošeno 27 miliona KM, u FBiH čak 346 miliona KM!

Iako je i ove godine “crni petak” privukao veliki broj građana RS-a u tržne centre, a njihove novčanike za...

Možda vas zanima i ovo