Utorak, 25 lipnja, 2024

Ljubiša Ćosić ponovo provocira: Benjamini Karić poslao ‘poklon’, pogledajte o čemu je riječ

Preporučeno

Ovaj dan koji veliki broj bh. građana doživljava kao početak genocida nad Bošnjacima, ratnih zločina i progona Bošnjaka i Hrvata u manjem bh. entitetu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić poslao je danas gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić 32 komada torti povodom neustavnog dana 9. januara koji se obilježava danas u manjem bh. entitetu RS. Ćosić se na svom Facebook nalogu pohvalio fotografijom “poklona”.

“Za nju smo odvojili po jedan komad svake od 32 torte napravljene povodom 32. rođendana RS”, napisao je, između ostalog.

Upravo se čita:  Dodik današnji nestanak struje koristi za svoju propagandu: "I onda neko kaže da se bori za građane!"

Ovaj dan koji veliki broj bh. građana doživljava kao početak genocida nad Bošnjacima, ratnih zločina i progona Bošnjaka i Hrvata u manjem bh. entitetu.

Tog datuma 1992. godine u Sarajevu je tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, a sa ciljem da je pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala.

Upravo se čita:  Ministar Nešić o novim sankcijama i helikopteru MUP-a Srbije u Trebinju: “Da komšiji crkne krava”

Na čelu samoproglašene republike su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, kasnije osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina. U donošenju te deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata. Ova dva naroda na 9. januar gledaju kao na početak rata u Bosni i Hercegovini, te početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom.

Upravo se čita:  Vlasti SAD: Upotrijebit ćemo sva sredstva protiv onih koji pomažu Miloradu Dodiku

Ustavni sud tadašnje Republike BiH donio je 28. februara 1992. Odluku kojom se poništavaju i spomenuta deklaracija, kao i Ustav Srpske Republike BiH koji je spomenuta skupština donijela.

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine donio odluku prema kojoj je član Zakona o praznicima RS-a koji govori o Danu RS-a neustavan.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Da li su osobe koje predaju zahtjev za penzionisanje do dobijanja rješenja zdravsteno osigurane?

Pitanje koje brine buduće penzionere je da li će kada zaključe radni odnos i predaju zahtjev za penzionisanje do...

Još vijesti za vas