Nedjelja, 1 listopada, 2023

Ljubo Bešlić proglasio Budžet Grada Mostara

Preporučeno

Kako bi se izbjegao socijalni bunt građana, te prekinuli štrajkovi vatrogasaca, vrtića i ostalih ustanova koje se finansiraju iz gradskog budžeta, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić danas je nametnuo budžet grada za 2013 godinu.

ljubo-beslicVjeruje se da će plaće biti isplaćene do petka ili početkom sljedeće sedmice.

Podsjetimo, OHR je i dalje protiv nametanja ovakve odluke.

Pozivajući se na razgovore sa ambasadorima iz Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC), Inzko je Bešliću pisao kako postoji saglasnost da su pitanja finansiranja grada u domeni nadležnosti domaćih tijela vlasti, koji mogu ovu situaciju riješiti na pravno zasnovan način.

Upravo se čita:  Ramo Isak i njegova porodica prijavili imovinu vrijednu 18 miliona KM

Visoki predstavnik adresirao je krivicu za stanje u Mostaru na HDZ i SDA, pišući kako ove dvije stranke “nisu pokazale nimalo fleksibilnosti, te da su se tvrdoglavo držale nerealnih ideja za koje ne postoje šanse da budu usvojene u domaćim institucijama”.

Bešlić se, kako je rečeno u Gradskoj upravi, pozvao na član 18. Zakona o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH, koji glasi: Ukoliko vijeće ne usvoji budžet u roku od 90 dana od početka budžetske godine, načelnik/gradonačelnik proglašava budžet.

Upravo se čita:  Vučić: Situacija na Kosovu najkomplikovanija i najopasnija do sada

Članom 60. istog Zakona, kako je pojašnjeno, propisano je da se isti primjenjuje na Grad Sarajevo i na Grad Mostar.

Također, Bešlić se u svom dopisu Inzku pozvao i na član 52. Statuta Grada Mostara u kojem je navedeno da se „izrade, usvajanje i izvršenje budžeta vrše u skladu sa odredbama zakona o budžetima FBiH, kao i ostalim važećim zakonima.

Upravo se čita:  Helez: Ne mogu da shvatim da neko ide u džamiju, a da je opterećen krađom i korupcijom

“Iz navedenih zakonskih propisa jasno se može zaključiti da je gradonačelnik Mostara nadležan, mjerodavan i dužan donijeti budžet nakon 90 dana od početka budžetske godine”, pojašnjeno je nedavno za medije u Gradskoj upravi Mostara.

(Bljesak.info)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Dvojica muškaraca pretukli 25-godišnju Amiru ispred “Binga”: Njena djeca sve to morala gledati

Još jedan nemili događaj dogodio se u Živinicama ispred TC Bingo u naselju Suha. Kako saznaje portal Crna-Hronika mlada...

Možda vas zanima i ovo