Subota, 20 srpnja, 2024

Londonski Times: Zemlje na Balkanu među najteže pogođenim koronavirusom u Evropi

Autor:Times/N1

Preporučeno

Prema grafikonu koji je objavio Times, na 100.000 stanovnika u Evropskoj uniji prosječno je 13 zaraženih, dok je u regionu Zapadnog Balkana, slika dramatično ozbiljnija.

Londonski dnevnik Times piše da su zemlje Zapadnog Balkana među najteže pogođenim novim talasom pandemije izazvane koronavirusom u Evropi, nakon što su polovinom maja ukinule stroge antipandemijske mjere uvedene dva mjeseca ranije.

Prema pisanju Timesa, u posljednjih 14 dana, Kosovo je u regionu na vrhu liste sa 124 slučaja na 100.000.

Upravo se čita:  Na Jadranu se plaća i do 260 eura kazne za najprimitivniju praksu na plaži: Odzvonilo bahatim turistima!

Slijede Crna Gora sa 123, Sjeverna Makedonija sa 94, Bosna i Hercegovina sa 72, Srbija sa 63 i Albanija sa 39 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Prema grafikonu koji je objavio Times, na 100.000 stanovnika u Evropskoj uniji prosječno je 13 zaraženih, dok je u regionu Zapadnog Balkana, slika dramatično ozbiljnija.

Ipak, i u nekim od zemalja članica taj broj je znatno veći – Luksemburg je u posljednjih 14 dana zabilježio 110 ljudi pozitivnih na novi virus na 100.000 stanovnika, Švedska 74 i Portugal 48.

Upravo se čita:  Vozač kamiona iz BiH učestvovao u jezivoj nesreći u Austriji: Nakon sudara buknuo požar, jedna osoba poginula

List, osvrćući se na region, posebno ističe Hrvatsku i Crnu Goru, kao popularne turističke destinacije, u kojima su se vlasti nadale da će spasiti sezonu, a sada se bore sa porastom broja zaraženih.

Times podsjeća da je Srbija relaksacijom mjera uoči parlamentarnih izbora dozvolila i fudbalski derbi kojem je prisustvovalo oko 25.000 ljudi.

Upravo se čita:  Žena iz BiH uhvaćena u pljački kampera u Njemačkoj: Tročlana banda privedena

Takođe se pominju predstavnici vlasti u Srbiji koji su se zarazili novim virusom nakon popuštanja mjera.

List navodi da su zemlje na Zapadnom Balkanu bile primorane da ponovo uvedu neke od mjera, kao što su obavezno nošenje maski i držanje fizičke distance.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas