Utorak, 18 lipnja, 2024

Loše vijesti iz Njemačke: “Stanje je sve gore”

Preporučeno

Njemačka vlada je krajem septembra donijela paket mjera koje bi trebale potaknuti stanogradnju, među koje spadaju pojačane subvencije u sektoru socijalne stanogradnje kao i subvencije za troškove nastale podizanjem ekoloških standarda.

Stanogradnja u Njemačkoj posustala je i u oktobru, uz gotovo polovinu građevinskih firmi bez novih poslova, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje instituta Ifo.

Čak 48.7 posto kompanija navelo je da u oktobru nisu dobile nove narudžbe za gradnju, pokazalo je mjesečno istraživanje instituta, za 2.1 postotni bod više nego u septembru.

“Stanje je zbog povišenih kamata i poskupljenja građevnog materijala sve gore i gore. Svako drugo preduzeće bilježi povlačenje već naručenih projekata, a svako deseto finansijske probleme”, rekao je Klaus Wohlrabe, voditelj ispitivanja instituta Ifo.

Upravo se čita:  Policija u Njemačkoj prilikom kontrole autobusa uhapsila 19-godišnju državljanku BiH

“Novi poslovi u stanogradnji i dalje su na vrlo niskom nivou, a knjige narudžbi firmi polako se prazne”, dodao je Wohlrabe.

Znakovi posustajanja pogoršavaju se iz mjeseca u mjesec, primijetio je Wohlrabe, dodajući da je desetina građevinskih kompanija zapala u finansijske teškoće i nema naznaka da bi se poslovna klima uskoro mogla poboljšati.

Kazao je kako su izgledi za stanogradnju i dalje sumorni.

“Pogled na budućnost stanogradnje ne obećava ništa dobro, poduzeća se pripremaju na teška vremena”, rekao je Wohlrabe. Čak 63.9 posto ispitanih poduzeća iz sektora građevine nema pozitivna očekivanja u stanogradnji za predstojeći period.

Upravo se čita:  U Njemačkoj platili smještaj 4.600 KM, dočekale ih scene kao iz horor filmova

Udio firmi s otkazanim poslovima dosegnuo je u oktobru 22.2 posto, novi najviši nivo otkada Ifo objavljuje izvještaje, i viši je za 0.8 postotnih bodova nego u septembru.

Očekivanja kompanija u sektoru spustila su se na “veoma nizak” nivo, iskazan u vrijednosti indeksa od minus 63.9 bodova, navodi Ifo.

Njemačka vlada je krajem septembra donijela paket mjera koje bi trebale potaknuti stanogradnju, među koje spadaju pojačane subvencije u sektoru socijalne stanogradnje kao i subvencije za troškove nastale podizanjem ekoloških standarda. Vladin cilj je izgradnja 400.000 novih stanova godišnje.

Upravo se čita:  Policija u Njemačkoj prilikom kontrole autobusa uhapsila 19-godišnju državljanku BiH

Situacija se posljednjih godina, posebno u velikim gradovima, zbog dolaska velikog broja izbjeglica, ali i pojačane radne migracije, dodatno pogoršala.

U gradovima poput Berlina, Münchena i Frankfurta koncerni se žale da ne mogu privući novu radnu snagu upravo zbog nedostatka stambenog prostora.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine. Kako je saopćeno iz Ministarstva...

Još vijesti za vas