Srijeda, 28 veljače, 2024

Loši putevi uzimaju ljudske živote, gdje završavaju milioni maraka za održavanje?

Autor:BHRT

Preporučeno

Policiji je prijavljeno da se saobraćajna nesreća dogodila oko 14.30. Prema informacijama koje smo dobili od istražnih organa stijena se obrušila na kamion na lokaciji Sijerački mlin i nanijela smrtonosne povrede vozaču.

Tragedija koja se desila na putu Foča – Sarajevo u kojoj je vozač poginuo nakon odrona stijene na kamion kojim je upravljao, zaprepastila je javnost. I dok se broj nesreća i tragično stradalih na ovoj dionici povećava, izostaje odgovor nadležnih – zašto smo taoci loših puteva i zašto na ovom mjestu nisu postavljene zaštitne mreže?

Policiji je prijavljeno da se saobraćajna nesreća dogodila oko 14.30. Prema informacijama koje smo dobili od istražnih organa stijena se obrušila na kamion na lokaciji Sijerački mlin i nanijela smrtonosne povrede vozaču.

“Prolaskom kroz jedan od tunela, u jednom momentu na teretno motorno vozilo pao je veći kamen, došlo je do razbijanja prednjeg vjetrobranskog stakla. Usljed toga došlo je do udara u vozača, te isti je preminuo na licu mjesta.”, kazao je Voislav Krunić, načelnik odjeljenja policije.

Upravo se čita:  Bećirović: Jačat ćemo ekonomsku saradnju BiH i Kuvajta

Ovaj put Foča – Sarajevo godinama je jedan od najopasnijih i najsmrtonosnijih u BiH, ali se ništa novo nije uradilo po sigurnosti vozača, osim znakova opasnosti od obrušavanja. Mještani ogorčeni, kažu da je bilo pitanje dana kada će se desiti ovakav nesretan slučaj.

Na pitanje kakvo stanje zatiču na ovoj dionici puta, te da li se broj nesreća povećao iz PU Foča – ističu da se broj nesreća povećava.

Upravo se čita:  Neobična putanja: Izviđački avion ponovno leti iznad Bosne i Hercegovine

“Ove godine imamo povećanje broja saobraćajnih nezgoda, posebno sa poginulim licima.”kazao je Voislav Krunić, načelnik odjeljenja policije.

Iz Тužilaštva ističu da se odgovornost može tražiti od nadležnih za održavanje puteva.

“Po nalogu nadležnog tužioca izvršit će se vanredni saobraćajni pregled objekta putne infrastrukture zbog sumnji da postoje elementi krivičnog djela: Nesavjesno vršenje nadzora nad javnim saobraćajem iz člana 405. Krivičnog zakonika RS. Takođe, naložena je obdukcija tijela nastradalog lica, kao i uzimanje uzoraka krvi i urina radi vještačenja.”

Upravo se čita:  Jeziva poruka stigla u sarajevsku osnovnu školu: 'Postavio sam eksploziv, čujem glasove u glavi'

Zašto smo taoci loših puteva, te zašto na ovom mjestu nisu postavljene zaštitne mreže pokušali smo doći do odgovora, međutim nismo ga dobili od odgovornih. Hoće li se struka uključiti u rješavanje ovih problema i hoće li milioni maraka za održavanje cesta prikupljeni godišnjim prihodima i dalje ostati nedostupni i nepoznanica osiguranju vozača na putevima. Kakva sudbina čeka vozače, te šta je potrebno, pored smrtnih slučajeva, da pokrene ovu priču sigurnosti puteva u BiH sa mrtve tačke.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Prelazak na ljetno računanje vremena i duži dan: Evo kad se pomiču kazaljke na satu

Prelazak na ljetno računanje vremena dogodit će se krajem marta. U noći sa subote, 30. marta, na nedjelju, 31....

Još vijesti za vas