Utorak, 25 lipnja, 2024

Magazinović: U ovom trenutku besmisleni su pregovori oko Izbornog zakona

Preporučeno

Za dane vikenda najavljen je novi sastanak SDA, SBB i NIP-a, ali za sada nema informacije kada će i gdje biti održan.

Izmjena Izbornog zakona je veoma važna tema, ali u ovom trenutku kada traju brutalni napadi na državu Bosnu i Hercegovinu je besmisleno baviti se bilo kojim drugim pitanjem osim odbrane Ustava i funkcionalnosti institucija BiH, smatra zastupnik SDP BiH u Predstavničkom domu PS BiH Saša Magazinović.

SDP BiH je pokrenuo diplomatsku ofanzivu kako bi se zaustavila samovolja Milorada Dodika i vlasti u RS-u koje su pokrenuli aktivnosti prijenosa nadležnosti da države na entitet, a ključne državne institucije drže u blokadi još od kraja jula 2021. godine. Zbog toga je SDP BiH odlučio ne učestvovati u razgovoru ni o izmjenama Izbornog zakona dok iz entiteta RS prijeti eskalacija političke i sigurnosne situacije u zemlji.

Upravo se čita:  Dodik današnji nestanak struje koristi za svoju propagandu: "I onda neko kaže da se bori za građane!"

“Ne mislim da je cilj onih koji su se odlučili na pregovore da na bilo koji način pomažu Dodiku u njegovoj secesionističkoj politici. Ipak, proces pregovora stvara privid normalne situacije i u značajnoj mjeri skreće pažnju sa onoga što Dodik radi. Posebna je tema što sa jedne strane stola sjedi Čović koji daje punu podršku Dodiku u svemu što radi, a upravo se njegovim zahtjevima nastoji udovoljiti. Sve to je razlog zašto se SDP povukao iz pregovora dok se ne zaustavi antiustavno djelovanje i ne riješi institucionalna kriza kao prioritet svih prioriteta”, kaže Magazinović za Patriju.

Upravo se čita:  Policije Srbije i bh. entiteta RS-a danas potpisuju memorandum o saradnji: Srbija će stacionirati i jedan helikopter u Trebinju

Poziv da se hitno prekinu pregovori dok ne dođe do normalizacije političke situacije u BiH uputili su i univerzitetski profesori, akademici, intelektualci, ali i neke druge političke partije koje imaju četvrtinu ruku u Parlamentu BiH. U razgovorima ne učestvuju ni Demokratska fronta, Naša stranka, Nezavisni blok, a na drugi sastanak nakon neuspjeha u Neumu nije se odazvao ni NES. Jasmin Emrić zastupnik NES-a u PD PS BiH kazao je za Patriju ranije da je besmisleno dalje pregovarati o Izbornom zakonu i reformama, posebno u formatu u kojem se sada radi, odnosno da pregovara samo nekoliko stranaka, a da nisu pozvane sve parlamentarne stranke.

Upravo se čita:  Ministar Nešić o novim sankcijama i helikopteru MUP-a Srbije u Trebinju: “Da komšiji crkne krava”

„Posebno nema smisla najava odgađanja izbora, to je protuzakonito i servilnost koja uopće nema smisla“, kazao je Emrić.

Za dane vikenda najavljen je novi sastanak SDA, SBB i NIP-a, ali za sada nema informacije kada će i gdje biti održan.

Predsjednik SDA BAkir Izetbegović je jučer kazao da se izbori mogu pomjeriti za novembar ili decembar, ali nikako da se uđe u narednu godinu. Takav stav nije prihvatljiv NIP-u, ali ni drugim strankama koje se protive pomjeranju izbora bez obzira da li će doći ili ne do dogovara o Izbornom zakonu jer se izbori mogu provesti po važećem Izbornom zakonu BiH.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Je li moguća prosječna plata od 2.000 maraka?

Ekonomisti poput Zorana Pavlovića ističu da je potrebno resetovati ekonomski sistem kako bi se osiguralo da radna snaga dobije...

Još vijesti za vas