Petak, 1 ožujka, 2024

Mališan preminuo nakon vađenja mliječnih zuba: Pao u komu, borio se za život 37 dana, oca dotukao potez doktora

Preporučeno

Anesteziolog mu je na silu stavio masku pred mojom ženom. Supruga ga je zamolila da prestane, ali je anesteziologinja nije poslušala i nastavila je pritiskati masku, nakon čega je Veles zaspao”, priča otac.

Petogodišnji Veles Pashnik preminuo je u subotu u ukrajinskom gradu Lavovu nakon što je pao u komu tokom vađenja mliječnih zuba pod općom anestezijom.

Dječak je doživio srčani zastoj kada je pao u komu tokom vađenja dva mliječna zuba u jednoj od stomatoloških klinika. Doktori su ga uspjeli reanimirati te je hitno prebačen na odjel intenzivne njege, gdje je kasnije proglašena moždana smrt, prenosi Slobodna Dalmacija. Dijete je bilo u komi 37 dana.

“Leti, dečko naš, leti, budi nam svjetlost s neba. Počivaj u miru, dragi naš Lesonjo”, napisao je dječakov otac Viktor Pašnik na svom profilu na društvenim mrežama.

Otac je prethodno na društvenim mrežama opisao detalje tragedije koja se dogodila 8. decembra.

Upravo se čita:  Umro Jacob Rothschild, član jedne od najmoćnijih svjetskih porodica

“Zaposlenici stomatološkog centra ponudili su izvođenje hirurške intervencije vađenja mliječnih zuba u općoj anesteziji. Na dan operacije dijete se jako bunilo u operacijskoj sali, odbijalo mu staviti masku, kao da je naslućivalo približavanje tragedije.

Anesteziolog mu je na silu stavio masku pred mojom ženom. Supruga ga je zamolila da prestane, ali je anesteziologinja nije poslušala i nastavila je pritiskati masku, nakon čega je Veles zaspao”, priča otac.

Nakon nekog vremena majka je čula komešanje u operacijskoj sali.

“Počeli su se okupljati medicinski radnici, a nakon dvadesetak minuta stigle su dvije ekipe Hitne pomoći. Direktor klinike rekao je mojoj ženi da je djetetovo srce stalo tokom operacije koju su doktori uspjeli ponovno pokrenuti i da je Veles prebačen u bolnicu. Tamo smo od doktora saznali da je stanje kritično i da je u teškom stanju.

Upravo se čita:  Zemlja EU oduzimat će sve automobile s ovim registarskim pločicama

Rekli su nam i da je tokom operacije zuba naš sin bio klinički mrtav te da su liječnici predugo čekali na reanimaciju. Nakon sljedećeg pregleda liječnik je konstatirao da je djetetov mozak mrtav i da ga samo aparati održavaju na životu”, kaže otac.

Postupkom doktora iz stomatološke klinike, prema vlastitim riječima, porodica je posebno pogođena.

“Nezainteresiranost uprave stomatološkog centra za našu tugu očituje se i u tome što nam ne daju ono najvrjednije što je ostalo od našeg sina, dva mala zuba, izvađena tijekom operacije, a koja su nam draga jer pripadaju našem sinu…”.

Upravo se čita:  Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Veles je imao dvije sestre.

Policija je pokrenula kaznenu obradu zbog nestručnog obavljanja svojih profesionalnih dužnosti od strane zdravstvenih radnika. Okrivljeniku prijeti kazna zatvora do tri godine ili ograničenje slobode do pet godina uz lišenje prava obavljanja određenih funkcija ili bavljenja određenim djelatnostima do tri godine, piše Slobodna Dalmacija.

Direktor klinike “Ori-Dent” Roman Onisko rekao je lokalnim medijima da oni sarađuju s istragom.

“Trenutano su doktori, koji su bili uključeni u pružanje medicinske pomoći, suspendirani s dužnosti do okončanja istrage”, rekao je Onisko.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas