Utorak, 16 srpnja, 2024

Matursko veče kao udar na džepove roditelja: Potrebno 1.200 KM za haljinu, frizuru, slike

Preporučeno

Iz frizerskog salona “Nevena” ističu da maturantkinje mnogo pažnje posvećuju svojoj kosi i frizura za taj dan im je od velike važnosti.

Mature uskoro dolaze, a da bi se ove godine spremio jedan maturant srednje škole za matursko veče, potrebno je izdvojiti i do 1.200 KM, što je veliki udar na džepove roditelja.

Kako kažu iz jednog banjalučkog butika, cijena maturskih haljina kreće se od 120 do 550 KM, a najveća potražnja je za onima čija je cijena oko 300 KM.

Dešavalo se da djeca ne žele uzeti haljinu ispod 300 KM, ali bilo je i onih skromnijih koji su svoju haljinu platili 120 ili 150 KM-kazali su iz butika.

Marija Stojaković, koja završava četvrti razred Tehnološke škole, već se spremila za maturu.

Haljinu sam tražila jako kratko, a cijene nisu toliko paprene koliko sam mislila, te sam matursku haljinu platila 220 KM-kazala je ona za “Nezavisne” i dodala da je matura samo jedan običan dan u kom se slavi završetak škole.

Upravo se čita:  Haos u Sarajevu: Preko 1400 ljudi tražilo Hitnu pomoć u posljednja tri dana, glavni uzrok ipak nisu vrućine

Teodora Dakić, koja takođe završava svoje školovanje, odlučila je da svoju matursku haljinu šije.

Svoju matursku haljinu tražila sam dosta dugo jer sam htjela da bude nešto drugačija od ostalih. Cijene haljina ove godine su izuzetno visoke, a i šnajderi dosta više naplaćuju svoj rad za razliku od prošlih godina. Ja sam svoju haljinu platila 550 KM, jeste skupa, ali se ta proslava dešava jednom u životu-objasnila je ona.
Dodaje da je za štikle potrebno izdvojiti najmanje 50 KM, pa do 200, a toliko i za torbicu.

Upravo se čita:  Nije dočekao operaciju: Danas dženaza Adnanu Šemiću

Prema riječima jedne kozmetičarke, cijena šminkanja se kreće od 45 do 80 KM u Banjaluci.

Maturantkinje obično traže jaču šminku kako bi na fotografijama izgledale savršeno, a zakazuju šminkanje i povodom slikanja za maturski pano, ali tada traže nešto blažu šminku sa nude nijansama- objasnila je ona, te dodala da takođe radi i nokte, te je njihova cijena oko 60 KM.

Iz frizerskog salona “Nevena” ističu da maturantkinje mnogo pažnje posvećuju svojoj kosi i frizura za taj dan im je od velike važnosti.

Obično biraju talase, a cijena frizure se kreće od 30 do 50 KM-istakla je ona.

Upravo se čita:  Korida u Čevljanovićima ove godine neće biti održana? “K’o da smo Oktobarfest. Traže od nas da prijavimo radnike, fiskalizujemo šatore i ulaznice”

Kada je riječ o muškarcima, oni za odijelo treba da izdvoje od 190 do 550 KM.

Kazali su ovo iz jednog banjalučkog butika, te dodali da maturanti obično kupuju košulje od 50 KM, a odijela od 250.

Maturanti najčešće kupuju cipele od 120 do 150 KM, a neki i od 200- kazali su oni.
Fotografi su postali sastavni dio svake maturske večeri, a većina maturanata se opredjeljuje za lične fotografe.

Jedan od banjalučkih fotografa kazao je za “Nezavisne novine” da je cijena fotografisanja maturskih večeri od 150 KM pa naviše, zavisno od toga koliko časova fotograf radi.

Neki gradovi su prošle godine snosili troškove mature.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Posljednjih godina, biznis s komarnicima za prozore i vrata postao je izuzetno unosan širom Bosne i Hercegovine. Samostalni majstori u...

Još vijesti za vas