Petak, 1 ožujka, 2024

Mediji u Hrvatskoj Dodikovu najavu nazvali “zastrašujućom”: Republika Srpska mogla bi se već u januaru odcijepiti od BiH!

Autor:Hina

Preporučeno

Procijenio je kako će u takvom scenariju "Amerikanci biti bijesni i pokušati tražiti intervenciju" no vjeruje kako Putin to neće dozvoliti.

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik izjavio je kako ima prijatelje u svijetu koji će spriječiti međunarodnu vojnu intervenciju u slučaju da Republika Srpska proglasi odcjepljenje od Bosne i Hercegovine prenose mediji u Hrvatskoj.

U intervjuu za entitetsku Televiziju RS (RTRS) Dodik je zaprijetio kako će odcjepljenje odnosno proglašenje samostalne RS uslijediti istog trenutka u kojemu bi visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt eventualno nametnuo zakon kojim se rješava status i pravo raspolaganja državnom imovinom.

Kaže kako ima informacije da bi takva odluka mogla uslijediti u siječnju, a najavio je kako će se u tom slučaju odmah sastati parlament RS i proglasiti odcjepljenje.

Upravo se čita:  Formiranje posebnih odjela: Premijer Nikšić otkrio lokaciju na kojoj bi trebao biti smješten federalni USKOK

Pojasnio je kako to znači “nezavisnost (od BiH) u svemu” pri čemu RS neće sprječavati prolazak kroz svoj teritorij odnosno uspostaviti “tvrdu” granicu prema Federaciji BiH ali će i to učiniti bude li nužno.

“Ne očekujemo da će se netko iz Federacije BiH ohrabriti da napadne RS. I u takvim okolnostima mi ćemo procijeniti na koji način ćemo djelovati. Od EUFOR-a očekujem da stane na međuentitetsku crtu i spriječe dodir”, kazao je.

Upravo se čita:  Dodik po povratku iz Rusije: Primljeni smo sa puno uvažavanja, nema nikakve mistike

Procijenio je kako će u takvom scenariju “Amerikanci biti bijesni i pokušati tražiti intervenciju” no vjeruje kako prijatelji RS to neće dopustiti.

Na koje prijatelje točno misli nije pojasnio no poznato je kako Dodik trenutačno osim u Beogradu prijatelje ima samo u Moskvi i Budimpešti jer gaji dobre odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Upravo Mađarska od januara naredne godine od Austrije preuzima zapovjedništvo nad vojnim snagama Europske unije u BiH (EUFOR) čija je zadaća spriječiti moguće oružane sukobe ali i jamčiti slobodu kretanja kroz BiH jer je to obveza koja proistječe iz Daytonskog sporazuma.

Upravo se čita:  Građani Podgorice protestovali zbog posjete Dodika, on im pokazao tri prsta

Sam visoki predstavnik do sada nije spominjao mogućnost nametanja zakona o državnoj imovini a opetovano je isticao kako je to obveza i odgovornost vlasti u BiH.

Schmidt trenutačno planira samo nametanje tehničkih izmjena izbornog zakona BiH u slučaju da tijekom siječnja parlament BiH propusti donijeti odluke kojima bi se osigurao integritet izbornog procesa piše HINA.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas