Subota, 20 srpnja, 2024

Među uhapšenim u Hercegovini i general HVO-a!

Preporučeno

Trojica osumnjičenih bit će predata Tužilaštvu BiH u zakonskom periodu, nakon čega će postupajuća tužiteljica ispitati osumnjičene i donijeti odluku o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom.

U akciju “Paravan” koju su sinoć u Hercegovini proveli policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su tri osobe zbog organizovanog krijumčarenja veće količine kokaina i naoružanja, a među uhapšenim je bivši general HVO-a.

Akciju pod nazivom “Paravan”, pripadnici SIPA-e su proveli pod nadzorom tužiteljice iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, na području Hercegovine, uhapsili trojicu osumnjičenih, te izvršili i pretrese objekata i vozila na pet lokacija u Međugorju, Mostaru i Konjicu.

Upravo se čita:  Nije dočekao operaciju: Danas dženaza Adnanu Šemiću

“Jedan od osumnjičenih nekadašnji je visokopozicionirani vojni zvaničnik. Istraga se odnosi na osumnjičene za organizirani kriminal povezan sa krijumčarenjem većih količina opojne droge ‘kokain iz inostranstva na područje Bosne i Hercegovine, kao i krijumčarenje i prodaju automatskog oružja i drugog naoružanja i municije, namijenjenog za distribuciju na ilegalnom tržištu u BiH”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Upravo se čita:  Socijalno ugroženim domaćinstvima koja su pretrpjela štetu od grada po 1000 KM

Prilikom realizacije akcije, kako navode, zaplijenjena je količina od oko jednog kilograma opojne droge ‘kokain’, kao i oružje, municija i eksplozivna sredstva, čija nabavka, držanje i promet građanima i fizičkim osobama nikako nije dozvoljena, te određena količina novca i dokaznog materijala koji će biti korišten u postupku.

Kako je nezvanično potvrđeno za Klix.ba pripadnici SIPA-e su uhapsili Harisa Alikadića, Nedjeljka Dodiga i Zdravka Šagolja, koji je bio general Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Upravo se čita:  Ako radite na crno u BiH dobit ćete mizernu kaznu, a u Njemačkoj čak 10 godina robije

Trojica osumnjičenih bit će predata Tužilaštvu BiH u zakonskom periodu, nakon čega će postupajuća tužiteljica ispitati osumnjičene i donijeti odluku o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

Hrvatski državljanin (67) zaradio je krivičnu prijavu jer je u Hrvatsku unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova...

Još vijesti za vas