Utorak, 23 srpnja, 2024

Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici će prvi put biti obilježen u sali Generalne skupštine UN-a

Preporučeno

- Taj dan će se obilježavati dok postoji UN - da se ne zaboravi, da se ne dogodi, nikome i nikada više - poručio je Lagumdžija.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija je objavio da je dvosedmičnom izložbom Memorijalnog centra Srebrenica u sjedištu UN-a u Njujorku počela primjena rezolucije kojom je utvrđen Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Lagumdžija je najavio da će u sali Generalne skupštine UN-a, koja u maju ove godine i donijela Rezoluciju, prvi put će biti obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Upravo se čita:  Kako je došlo do lančane havarije na Balkanu 21. juna: Sve je počelo prekidima na dva dalekovoda

– Taj dan će se obilježavati dok postoji UN – da se ne zaboravi, da se ne dogodi, nikome i nikada više – poručio je Lagumdžija.

Izložba je otvorena 1. jula, a multimedijalnog je karaktera.

Posvećena je genocidu u Srebrenici stoji kao, kako su saopćili iz Misije Bosne i Hercegovine u UN-u, svjedočanstvo otpornosti, sjećanja i zajedničke potrage za pravdom, odjekujući svečanu zakletvu: Nikada više, nikome, nigdje.

Upravo se čita:  Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas