Subota, 20 srpnja, 2024

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Preporučeno

- Ostaje da se vidi šta nas to čeka 2026., kada ćemo po prvi put implementirati te Schmidtove nametnute odredbe - rekao je Mešalić.

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije? Je li izvjesna nova blokada?

Na ova, ali i druga aktuelna politička pitanja u emisiji Rezime na Federalnoj televiziji odgovarao je šef Kluba zastupnika DF-a u federalnom Zastupničkom domu Mahir Mešalić.

Državom vladaju odmetnuti centri moći

– Nema ništa od pomjeranja roka, taj amandman će sutra stupiti na snagu, kako je i najavljeno. Nažalost, on ne donosi ništa dobro građanima FBiH, donosi dobro samo etnonacionalnim politikama koje prvenstveno pogoduju HDZ-u oko budućeg formiranja vlasti 2026. – smatra Mešalić.

Podsjeća da je Klub DF-a nekoliko puta upućivao inicijativu u Zastupnički dom za promjenama Ustava koji bi težio građanskom uređenju. Međutim, kako je naveo, Trojka i HDZ to su odbili.

– Ostaje da se vidi šta nas to čeka 2026., kada ćemo po prvi put implementirati te Schmidtove nametnute odredbe – rekao je Mešalić.

Kaže da su zaustavljali negativne procese onoliko koliko su mogli kao opozicija, navodeći da će se sad sve pokazati kako funkcionišu Trojka i HDZ zajedno.

– I, evo, pokazuje vrijeme – državom vladaju odmetnuti centri moći, a ne institucije – mišljenja je Mešalić.

Dodaje da prethodnu godinu u FBiH pod rukovodstvom nametnute Vlade nije urađeno apsolutno ništa.

– Oni su u parlamentarnu proceduru uputili neke nacrte zakona koji su ostali od prošle vlade. Osim najave poskupljenja struje – probali su, nisu uspjeli – i isporučivanja pozicija HDZ-u, oni, zapravo, nisu uradili ništa – ocjenjuje Mešalić.

Upravo se čita:  Šta će se desiti 14. augusta: ‘Pokrenuta je ogromna promjena, BiH bi mogla biti kolateralna šteta’

O izmjenama u Komisiji za izbor i imenovanja i DF-ovoj najavi da će napustiti ostale komisije, kaže:

“To apsolutno neće dovesti do novih blokada, jer nema smisla da budemo u komisijama kad oni donose sve odluke. Istjeruju ljude iz komisija, kad im zatreba većina, potpuno neustavno, zato smo uputili apelacije Ustavnom sudu FBiH, mijenjaju poslovnik da ukinu demokratiju, ograničili su broj inicijativa po jednoj sjednici.

Oni uvode ono što je uvedeno u Rs – neku diktaturu, vide se ti obrisi u Federalnom parlamentu. Borimo se i jasni smo povodom naših stavova. Ono što je najpogubnije – Trojka je smijenila člana Komisije iz DF-a i dala HNS-u.

Trojka je isporučila – glasao je i Damir Mašić i Aner Žuljević i svi, da se član Komisije iz građanske opcije zamijeni HDZ-om.

Jedna porazna poruka građanima FBiH, a sve kako bi se otvorio put imenovanju Marina Vukoje u Ustavni sud. Sram ih i stid bilo.

Boškoviću su dali da to vodi, koji vodi Parlament. Dom naroda vodi Tomislav Martinović, također iz HDZ-a. HNS kao grupacija stranaka predvođena HDZ-om je dobila tri člana u Komisiji za izbor i imenovanje, dok DF koji ima 12 mandata nije dobio nijednog.

Mi ćemo ponovo uputiti apelaciju Ustavnom sudu da se žalimo i na ovaj proces, to je potpuno brisanje građanskog koncepta i ljudi iz opozicije iz vrlo važnih komisija. Oni premještaju, rade kako hoće, što nije u skladu s Poslovnikom”.

Upravo se čita:  Sudinica Uzunović zabranila Dodiku da svjedokinji postavi jedno pitanje

Nemam povjerenja ni u SDP, ni u NiP

Ovom popunom Komisije otvoren je put da pred zastupnike dođe lista sa samo jednim imenom, a to je Marin Vukoja. Istovremeno, Naša stranka traži da se za predsjedavajućeg konačno imenuje Dragan Mioković. Upitan šta će prvo doći na red, Mešalić odgovara:

“Možda sve u paketu kao dio dogovora Trojke i HDZ-a, možda će samo izabrati Miokovića. Oni vole da kriju informacije od nas iz opozicije. Ono što znam je da bi 22. maja trebala biti ta sjednica na kojoj će se to odlučivati.

Mi smo uputili inicijativu i ambasadorima Kvinte i OHR-u da izvrše dodatni pritisak na stranke Trojke i HDZ da nam se ne desi da nam sudija Ustavnog suda bude izabran neustavno. Jer sve vodi tome da će oni izabrati Vukoju na neustavan način”.

Na pitanje postoji li parlamentarna većina za imenovanje Vukoje, rekao je da nema nimalo povjerenja ni u SDP-u, ni u NiP.

– Nikšić je izjavio kao predsjednik stranke da će oni glasati za prvorangiranog. NiP je već jasan – radi na ruku HDZ-a, to i ne kriju.

Imaju neki pojedinci u Parlamentu koji kažu – ja, eto, ne bih da glasam – zato je Mašić glasao za HDZ-ov prijedlog za izmjenu Komisije, i onda pobjegao iz nje, i zato znam da se bliži imenovanje Vukoje.

Upravo se čita:  Hadžikadić: Neispunjena obećanja na štetu Bosne i Hercegovine

Mašić i Žuljević su htjeli da napuste Komisiju da ne bi zavisilo od njihovog glasa da li će doći samo jedan kandidat – smatra Mešalić.

U javnosti se spominje da bi NES ponovo mogao postati dio vladajuće većine, a na pitanje vidi li to kao opciju, pojasnio je da se ova stranka dosad ponašala korektno na glasanju.

– Ako to urade, onda je njihov problem jer oni su govorili za Trojku da izdaju pozicije. Teško mi je vidjeti kako će to opravdati – govori Mešalić.

Na kraju je govorio o javnim servisima sa sjedištem u Sarajevu i kako riješiti problem finansiranja.

– Kad je već nametnuo zakone, pitao bih Schmidta zašto ne riješi i pitanje javnih servisa, koje je vrlo važno pitanje, pa i Fortu, koji je olako preuzeo to ministarstvo.

Javni servisi trebaju da budu stub preciznog i tačnog informisanja. Javni servisi imaju ulogu u svim evropskim zemljama, i žalosno je da se RTV pretplata naplaćuje samo sa jednog dijela FBiH.

Smatram da to može riješiti političkim pritiskom jedino visoki predstavnik. Ova politika i koalicija – niti je sposobna, niti ima političke volje. Sistem treba uraditi baš sistemski.

Kao opozicioni političar, dobijao sam prostor na javnom servisu, tako da nemam primjedbe na rad javnog servisa. Imam primjedbu da nijedna vlast nije uspjela dosada riješiti sistemsko finansiranje – zaključio je Mešalić u razgovoru za Federalnu televiziju.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas