Nedjelja, 1 listopada, 2023

Meteorolog Krajinović: Miholjsko ljeto odlazi, možda bude i koja pahulja

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

– Miholjsko ljeto je završilo iako je bilo duže nego uobičajeno. Nakon 20 lijepih i sunčanih dana vremenske prilike koje će narednih nekoliko dana biti u BiH više će ličiti onim uobičajenim novembarskim, s obzirom na to da se očekuje više oblaka uz padavine – kaže Krajinović.

Miholjsko ljeto se u našoj zemlji zadržalo sve do početka novembra, čime su srušeni temperaturni rekordi za ovaj period godine. Ulice su ovih dana preplavljene stanovnicima i turistima, a u baštama kafića se tražila stolica više.

Upravo se čita:  Stigla je jesen: Oprez zbog najavljenih obilnih padavina, nadležni najavili mogućnost poplava

Ipak, prema prognozama meteorologa, miholjsko ljeto i lijepo vrijeme ostaju iza nas, a u narednim danima nas očekuje prava kišna jesen.

Kako za „Avaz“ kaže Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kraj sedmice nam donosi promjenu vremena i padavine, čemu će se posebno obradovati poljoprivrednici.

– Miholjsko ljeto je završilo iako je bilo duže nego uobičajeno. Nakon 20 lijepih i sunčanih dana vremenske prilike koje će narednih nekoliko dana biti u BiH više će ličiti onim uobičajenim novembarskim, s obzirom na to da se očekuje više oblaka uz padavine – kaže Krajinović.

Upravo se čita:  Opsadno stanje oko manastira Banjska: Objavljene fotografije napadača, maskirani su i naoružani

Pitali smo ga možemo li u novembru očekivati prvi snijeg.

– Ono što se može desiti jeste da u narednih nekoliko dana sa svakom kišom na planinama iznad 1.500 metara nadmorske visine padne poneka pahulja snijega. Međutim, one ozbiljne snježne padavine naši prognozni modeli ne vide u narednih 15 dana – ističe Krajinović.

Ipak, dodaje kako u svakom slučaju moramo biti spremni, s obzirom na to da je novembar, te očekivati snijeg, jer su naši klimatski uvjeti takvi da i u novembru, kao i decembru, imamo zavidnu visinu snježnog pokrivača.

Upravo se čita:  Ispravljena nepravda prema penzionerima: Sada je isto na Domu naroda da usvoji ovaj zakon

– Na vrhovima planina se može desiti pokoja pahulja uz padavine koje imamo, a to je prvenstveno susnježica – zaključuje Krajinović.

U odnosu na protekli period temperature zraka će biti dosta niže.

– Dnevne temperature će se kretati do 20 Celzijevih stepeni u Hercegovini i do 15 u Bosni. Jutra će biti hladnija i svježa, s temperaturama između 1 i 5 Celzijevih stepeni u Bosni i oko 7 stepeni u Hercegovini – govori Krajinović.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Dvojica muškaraca pretukli 25-godišnju Amiru ispred “Binga”: Njena djeca sve to morala gledati

Još jedan nemili događaj dogodio se u Živinicama ispred TC Bingo u naselju Suha. Kako saznaje portal Crna-Hronika mlada...

Možda vas zanima i ovo