Petak, 1 ožujka, 2024

Meteorolog Krajinović: Ne idite na planine, vjetar na granici crvenog upozorenja, udari do 90 kilometara na sat

Preporučeno

- Maksimalni udari vjetra daleko će biti jači na planinama. Tokom dana očekuju se jaki udari vjetra skoro na granici crvenog upozorenja. Da je za 10 posto više prešlo bi na crveno toliko je ozbiljna situacija na planinama. Zbog toga u planine treba izbjegavati u ovom periodu – navodi meteorolog.

Na snazi je narandžasto upozorenje u cijeloj BiH zbog olujnog vjetra i jakih padavina, ali se kulminacija svega očekuje danas od popodnevnih sati do rano ujutro u nedjelju. Ovo je za Avaz kazao meteorolog Bakir Krajinović.

– Kada su u pitanju brzine kretanja vjetra očekuju se udari vjetra južnog smjera od 50 do 70 kilometara na sat, a na planinama i visoravnima do 90 km/h. Te brzine jesu za narandžasto upozorenje da se podigne svijest o rizicima koji prijete, a ti rizici su takvi da je dovoljna samozaštita.

Upravo se čita:  Nakon Solaka i Hodžića: Ni Novaliću se ne ide u zatvor

Kad kažem samozaštita to podrazumijeva da svi moramo paziti na sebe gdje se krećemo i na koji način da izbjegnemo sve ono što može pasti na nas, skele, grane stabala… Nema odlaska u šumu, na planine i nema kretanja u rizičnim prostorima gdje može nešto pasti s krova – kazao je Krajinović.

Nije to, dodaje, nešto što naši građani nisu već iskusili i prije. U ovom slučaju, kaže Krajinović, dovoljno je samozaštita i svjesnost o rizicima koji jesu veliki te je posebno upozorio na situaciju na planinama.

Upravo se čita:  Odluka Suda u Banjaluci: Imam koji je optužen da je RS nazvao genocidnom oslobođen optužbi

– Maksimalni udari vjetra daleko će biti jači na planinama. Tokom dana očekuju se jaki udari vjetra skoro na granici crvenog upozorenja. Da je za 10 posto više prešlo bi na crveno toliko je ozbiljna situacija na planinama. Zbog toga u planine treba izbjegavati u ovom periodu – navodi meteorolog.

Upozorenje se odnosi i na nešto veće količine padavina uz ovo strujanje vjetra.

Upravo se čita:  "Možda neki misle da mogu da me zastraše, ali to nije moguće" Istraživačka novinarka iz Bijeljine prva u RS-u osumnjičena za klevetu

– Padavine ne bi trebale imati određene posljedice poput poplava. Bit će dosta kiše. Međutim, sutra poslijepodne smirit će se vjetar, a padavine se očekuju i početkom iduće sedmice tako da će ovih dana biti dosta turbulentno prvo vjetar pa padavine – kazao je Krajinović.

Također je dodao da nema potrebe za panikom i strahom dovoljna je samozaštita i svjesnost o rizicima da se prebrodi situaciju koja je tipična za naše uvjete.

 

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vozio kamion po Austriji iako mu je vozačka oduzeta u BiH

Tokom rutinske kontrole teretnog saobraćaja pripadnici austrijske policije u Tirolu naišli su na jedan nesvakidašnji slučaj, a čiji je...

Još vijesti za vas