Utorak, 23 srpnja, 2024

Meteorolog Krajinović: Za Bajram kiša pomiješana sa saharskom prašinom

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

- Nad zapadnu Evropu saharski zrak donosi znatne količine pijeska koji će se do kraja vikenda proširiti od Španije do Finske i Francuske, a početkom iduće sedmice, tačnije u srijedu, stiže i kod nas.

Narednih dana u Bosni i Hercegovini bit će stabilno i pretežno sunčano vrijeme, a temperatura u postepnom porastu sa kulminacijom za dane vikenda i na početku sljedeće sedmice kada će biti najtoplije uz ljetne temperature.

Period od 06. do 10. aprila izdizanjem afričke anticiklone nad našu regiju donosi nam ekstremno visoke temperature za ovo doba godine koje bi uz pretežno sunčano vrijeme mogle dostizati lokalno i do 32 stepena. Ovog puta visoke temperature bez jakog vjetra, ali bit će malo saharskog pijeska i prašine u zraku.

Upravo se čita:  Samo 44 posto djece u BiH ide u vrtić, u EU 92 posto

– Uz front i padavine 10. aprila pristiže i saharska prašina koja će uz kišu završiti na zemlji. Nad zapadnu Evropu saharski zrak donosi znatne količine pijeska koji će se do kraja vikenda proširiti od Španije do Finske i Francuske, a početkom iduće sedmice, tačnije u srijedu, stiže i kod nas. Ono što se zna da će se saharska prašina izlučiti širom Evrope – kazao je meteorolog Bakir Krajinović.

Upravo se čita:  Smrt dvojice mladića u FBiH upalila alarme: O morbilima će se tražiti očitovanje i od resornog ministra

Dodaje da će kiša biti prljava i ostavljat će tragove.

– Ovo je tipična sinoptička slika koja se dešava s vremena na vrijeme – naveo je Krajinović.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas