Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Meteorolog Nedim Sladić objavio kada bi se zima mogla vratiti na velika vrata

Autor:Redakcija

Preporučeno

Danas je u našoj zemlji bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka u 13 sati (°C): Bjelašnica -7; Sokolac 3; Ivan Sedlo 4; Sarajevo 7; Bugojno, Gradačac, Livno, Tuzla, Zenica 9; Banja Luka, Drvar, Sanski Most, Zvornik 10; Bihać 11; Široki Brijeg, Trebinje 13; Mostar, Stolac 14; Neum 15;

Sutra u Bosni i Hercegovini jutro umjereno do pretežno oblačno, uz postepeno razvedravanje tokom dana. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 4, na jugu do 6, a dnevna od 8 do 14, na jugu i sjeveru zemlje do 16 °C.

U Sarajevu jutro pretežno oblačno uz postepeno smanjenje naoblake tokom dana. Jutarnja temperatura oko 0, a dnevna oko 10 °C, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Prognoza Nedima Sladića

Aktivna Madden-Julian oscilacija (MJO) u fazu 7 ušla je oko 28.01.2024. zahvaljujući propagaciji Kelvinovog vala. Njena reperkusija na vremenske sisteme osjeti se u prosjeku sa zakašnjelim (lag) efektom od 10 do 15 dana. Izgledno je da će se u ovoj fazi zadržati prilično dugo – prema trenutnim prognozama najmanje 10 dana. Ugaoni atmosferski momentum (atmospheric angular momentum – AAM), koji pokazuje mjeru rotacije Zemlje, ima jači impuls u pozitivnim vrijednostima, doprinoseći dinamičnijim vremenskim sistemima.

Upravo se čita:  Opasna Milka čokolada u kojoj je pronađena plastika isporučena u BiH

Trenutne pozitivne vrijednosti AAM-a doprinose i jakim zapadnim visinskim vjetrovima te pojačanom utjecaju s Atlantika. Ipak, u očekivanju je da će impuls ubrzo početi slabjeti te naposlijetku krenuti prema negativnim vrijednostima, dok globalna oscilacija vjetra (GWO) u MJO 7 fazi koincidira sa južnim prijenosom mlazne struje na oko 35°N (područje oko Azora) i negativnim momentom trenja (frictional torque).

Ovo se odražava na negativni indeks sjevernoatlantske oscilacije (NAO) i transport vlage preko Mediterana sa jačim zonalnim strujanjem, dok kompenzacijski nad oko 60°N i iznad formira se polje visokog zračnog pritiska. Slabljenje polarnog vrtloga na oko 10 hPa (cca. 50 km visine) koincidira sa MJO u fazama 7 i 8. Coupling, tj. spojeni efekt u kojem učestvuje stratosfera i troposfera, može biti posljedica pojačanog meridionalnog (sjever-jug) fluksa, s mogućim utjecajem na samu troposferu prema kraju tekućeg mjeseca, kao reakcija na dugotrajnu podršku MJO-a, te pogotovo ako bude išao prema fazama 8 i 1 – faze koje koincidiraju sa poljem niskog pritiska nad europskim tlom.

Upravo se čita:  Nedim Sladić upozorava: Šta nas treba više brinuti od ponavljanja 2014. godine

Za šire narodne mase na znatno razumljivijem jezikom – iz svega ovoga proizilazi da je prema sredini mjeseca, a naročito u drugoj polovini februara, značajnija promjena vremena i više nego izgledna, uz pojačan ciklonalni utjecaj u Sredozemlju, uzrokujući učestalije i jače periode s padavinama na Balkanu u odnosu na proteklih 10 do 15 dana. Prognozni modeli imaju veću pouzdanost ostvarenja prognoze u odnosu na uobičajene okolnosti. Međutim, iako s više nego izglednom promjenom vremena, ova meteorološka slagalica i dalje nije potpuna. Iako neke stvari teoretski na prvu djeluju i više nego povezane, modeli još nisu potpuno prepoznali u kom smjeru će se stvari odvijati kada je riječ o temperaturnom režimu.

Upravo se čita:  Lidija poslije šest godina upoznala roditelje svoje donorke Lejle

U nedostatku ovih signala, moje očekivanje je sljedeće, s obzirom na dugotrajnije održavanje MJO-a u sedmoj fazi te historijskog statističkog koreliranja El Nino fenomena sa vremenom u Europi u drugom dijelu zime, hladniji prodori sa sjevera su više izgledniji scenario za drugi dio tekućeg mjeseca, napisao je meteorolog Nedim Sladić u svojoj posljednjoj prognozi.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon teškog poraza od Želje: Hoće li Rožman ostati trener Sarajeva

Trener fudbalera Sarajeva Simon Rožman govorio je o svom statusu na klupi tima nakon poraza u gradskom derbiju od...

Još vijesti za vas